i2D
Image default
Electronica en Computers

Hoe werkt een hoverboard

Hoverboards zijn de dag van vandaag erg in trek. Rond de kerstperiode van 2015 verkochten ze al als zoete broodjes en het lijkt er op dat dit tech gadget ook dit jaar nog steeds aan populariteit wint.

Naast de stijgende verkoopcijfers zijn er ook alsmaar meer mensen die zich zorgen maken over de veiligheid van zulke balance boards. Zo zijn er namelijk al voorbeelden geweest van hoverboards die ontploffen of in brand vliegen als gevolg van slechte lithium-ion batterijen.

Kwalitatieve hoverboards worden standaard geleverd met een merk batterij en deze hebben dit probleem niet. Dus als je weldra zelf een hoverboard gaat kopen dan is het handig om te kiezen voor een iets duurder type om zulke problemen te voorkomen.

Hoe werkt een hoverboard nu precies?

Het uitgangspunt voor de werking van een hoverboard is een stalen frame met 2 elektromotoren die opgenomen zijn in de wielen en 2 sensoren. Binnenin de hoverboard bevinden zich naast het moederbord en de sensoren ook nog eens gyroscopen die ervoor zorgen dat het hoverboard ten allen tijde rechtop zal balanceren.

De 2 sensoren zijn opgenomen aan de voeten in de vorm van drukknoppen. Afhankelijk van je gegeven druk zal het hoverboard draaien naar links of naar rechts. Dus duw je iets harden op je linker voet dan zal je board naar links draaien. Om naar rechts te draaien verleg je je gewicht dan weer naar je rechter voet.

De gyroscopen zorgen er ook voor dat je vooruit en achteruit zal kunnen rijden. Leun je een beetje naar voor dan wordt dit gedetecteerd door de gyroscopen en zal je board naar voor rijden. Leun je lichtjes naar achteren dan zal je board achteruit rijden. De sensoren zijn erg gevoelig wat maakt dat je dus echt geen overdreven bewegingen of gewicht verplaatsingen zal moeten doen. Gewoon met je bovenlichaam enkele graden voor- of achteruit leunen of iets meer druk op een voet zetten is al voldoende om je hoverboard in beweging te zetten.

De twee wielen zijn onafhankelijk van elkaar. Zo kan je dus korte bochten nemen en zelfs ter plaatse in cirkels draaien is perfect ook mogelijk. Hier kan je alvast even een video bekijken hoe je in de praktijk een hoverboard moet besturen.

Hoe identificeer je de kwaliteit van een hoverboard?

Kwalitatieve hoverboards hebben steeds een certificering zoals CE, CC, FCC en RoHS. Bovendien bevatten ze steeds een batterij van het merk Samsung of LG.

Ook het motor wattage is belangrijk. Zo hebben goedkope hoverboards met 6,5 inch wielen meestal een motor wattage van 2x 250W. De betere hoverboards van 6,5 inch hebben dan weer 2x 350W motorvermogen. Als je aan je hoverboard langer plezier wil beleven dan koop je best een met een zo krachtig mogelijke motor.

Ook met de prijs moet je rekening houden. Een kwalitatief hoverboard kost de dag van vandaag tussen de €300 à €400. Als je bij een andere verkoper hetzelfde hoverboard van uiterlijk vindt dat maar de helft zoveel kost, dan mag je alvast 100% zeker zijn dat dit een hoverboard van lage kwaliteit is.

Het goedkope hoverboard zal dus niet uitgerust zijn met een merk batterij, certificering en het motorvermogen zal 2x 250W bedragen. Om nog maar te zwijgen over de goedkope elektronische componenten zoals moederboard en sensor boards die in deze hoverboard ingebouwd zitten.

De toekomst van hoverboards

In de toekomst verwachten we dat er hoverboards zullen zijn zonder wielen, echter staat de technologie de dag van vandaag nog niet ver genoeg om deze aan betaalbare prijs aan te bieden. Ook zal in de toekomst het rijden met een hoverboard op de openbare weg aan regels onderworpen worden. Dit is vandaag de dag nog niet het geval maar we verwachten dat dit geen jaren meer zal duren.

http://www.smartbalancewheelshop.be