i2D
Image default
Hobby en vrije tijd

De waarde van een simpel glazen potje

Je hebt als kind vast weleens een glazen jampotje herbruikt om bepaalde dingen te bewaren zoals schelpen of insecten. Glazen potjes zijn vaak enorm handig en je kunt er meer mee dan je denkt. Veel mensen hebben geen zin om de etiketten van jampotjes te verwijderen, daarom eindigen deze potjes vaak bij het glasafval. Erg zonde als je het ons vraagt, maar gelukkig is er een ontzettend fijne oplossing. Je kunt namelijk, voor een bescheiden bedrag, neutrale glazen potjes kopen waar je van alles mee kunt doen. Wat kun je daar dan precies mee doen? Om je een idee te geven van wat je allemaal wel niet kunt met een glazen potje geven we je in dit artikel 5 verschillende ideeën.

Maak je eigen jam

In plaats van het gebruiken van een oud jam potje kun je lege weckpotjes gebruiken om je zelfgemaakte jam in te bewaren. Blijft iets als jam lang goed in een weckpotje? Dat ligt uiteraard aan de bereidingswijze van de jam, aan het glazen potje zal het in ieder geval niet liggen. De glazen potjes zijn vaak goed afgesloten, zodat er geen zuurstof bij kan. Voor een lange houdbaarheid van je jam kun je deze het beste aanmaken met geleisuiker, dit heeft namelijk een conserverende werking.

Glazen potjes

Maak er een insectenhuis van

Je kunt de weckpotjes ook gebruiken om een insectenhuis van te maken. Zoals we net al aangaven sluiten de glazen potjes vaak zo goed af dat er geen lucht bij kan. Voor het maken van een insectenhuis is het dus wel belangrijk dat je wat gaatjes prikt in het dekseltje. Door genoeg gaatjes te prikken in de deksel krijgen je insecten genoeg zuurstof. Vergeet niet om een beetje van de natuur in het potje te verwerken, stop er bijvoorbeeld wat aarde of blad in.

Honing bewaren in weckpotje

Ook honing kun je natuurlijk bewaren in een glazen potje. Echter is het wel belangrijk rekening te houden met snelle kristallisatie van de honing. Als dit gebeurt zijn er gelukkig meer dan genoeg oplossingen, maar het is wel vervelend. Je kunt het potje bijvoorbeeld boven een pan met kokend water verwarmen. Een nog snellere manier is het verwarmen van de honing in de magnetron, vergeet daarbij niet het dekseltje van het potje af te halen.

Een kaars maken

Je kunt het zo gek niet bedenken of een glazen potje is er goed voor. Je kunt er bijvoorbeeld ook je eigen kaars in maken en bewaren. De glazen potjes kunnen vaak goed tegen hitte, rg leuk om eens te proberen.

Bewaar je eigen verzorgingsproducten

Je hebt een nieuwe zelfgemaakte dragcrème die ontzettend goed bevalt, maar je kunt er niet meer van maken omdat je niet weet waar je het moet bewaren. Ook in dit geval is het glazen potje de perfecte oplossing. Omdat de potjes zo goed afsluiten weet je dan ook echt zeker dat je crème of ander verzorgingsproduct niet uitdroogt.

TIP: bij de groothandel glazen potjes kun je de glazen potjes voor een voordelige prijs aanschaffen, handig voor als je in 1 keer wat meer wilt kopen.