i2D
Image default
Kinderen

Wat moet je doen als je kind bang is om te fietsen?

Wat moet je doen als je kind bang is om te fietsen?

Voordat ze klaar zijn om te gaan fietsen, hebben veel kinderen het gevoel dat fietsen iets is waar ze bang voor moeten zijn. De truc is om ze te leren fietsen voordat die angst zich opbouwt. Je moet weten waarom je kind misschien bang is om te fietsen. Daarnaast moet je moet weten wat je kunt doen om hen te helpen hun angsten te overwinnen door hen te leren hoe ze veilig kunnen rijden.

Begin op een veilige plaats zoals een parkeerplaats

Als je probeert je kind op een tweewielige fiets zonder zijwieltjes te laten rijden, begin dan op een veilige plaats, zoals een parkeerplaats. Zorg ervoor dat ze een helm dragen en in het begin wennen aan het trappen op de fiets. Laat ze het stuur van hun fiets vasthouden terwijl je ze voortduwt. Je moet positieve bekrachtiging aanmoedigen als je kind het goed doet. Als je kind moeite heeft om op de fiets te blijven zitten, stel hem dan gerust dat het voor iedereen tijd kost en dat het goed met hem gaat. Probeer ook je damesfiets 28 inch mee te nemen, zodat ze zien dat jij ook fietst. Hierdoor denken ze dat ze zich geen zorgen hoeven te maken omdat jij het ook kan.

Houd de fiets vast en laat je kind oefenen met trappen

Als je kind nerveus is om te fietsen, kun je hem helpen zijn angsten te overwinnen door de fiets vast te houden terwijl ze oefenen met trappen. Dit maakt het voor je kind gemakkelijker om zich vertrouwd te maken met de bewegingen van het rijden. Houd het zadel en het stuur met één hand vast terwijl je je kind zo snel mogelijk laat trappen. Dit geeft hen een idee van hoe de fiets aanvoelt wanneer ze met hoge snelheid rijden voordat ze een echte rit proberen. Als je kind deze basistechniek onder de knie heeft, kun je de fiets loslaten zodat hij of zij zelf kan fietsen. Zorg ervoor dat je een tote bag meeneemt, hier kun je eventueel wat eten en drinken in meenemen en wat pleisters in het geval ze van de fiets vallen.

Zorg ervoor dat je je kind helpt en niet pusht

Als je je kinderen helpt te leren fietsen op kinderfietsen, dwing ze dan niet om sneller te rijden dan de snelheid waarmee ze vertrouwd zijn. Dwing ze niet om lange afstanden te rijden als ze zich er niet prettig bij voelen. Het comfortniveau van je kind moet de bepalende factor zijn in wat ze doen en waar ze naartoe gaan op de fiets. Als je kind bang is om in de buurt van het verkeer of in een menigte mensen te rijden, probeer hem dan niet te dwingen om die dingen te doen.

Geef ze de vrijheid om in hun eigen tempo te rijden

Het beste wat je voor je kind kunt doen, is hem alleen te laten rijden. Ze zullen zich zekerder voelen als ze over het trottoir, in een park of rond het erf kunnen rijden. Als je nerveus bent om je kind alleen te laten rijden, overweeg dan om naast hem of haar te rijden en ze aan te moedigen. Daarnaast kun je een ondersteunende hand geven indien dat nodig is. Als dit nog steeds niet klinkt als iets dat voor jou en je kind zou werken, overweeg dan om je samen aan te melden voor een fiets veiligheidscursus.