i2D
Artikel Portaal

Hoe hoog kan mijn hypotheek zijn?

Hoe hoog kan mijn hypotheek zijn?

Als je een huis wilt kopen heb je in de meeste gevallen een hypotheek nodig. Het gebeurt immers maar zelden dat iemand genoeg geld beschikbaar heeft om een huis direct te kunnen betalen. Dit komt alleen voor bij mensen die de loterij hebben gewonnen of om een andere reden zeer vermogend zijn. Voordat je op zoek gaat naar een leuk huis is het belangrijk uit te zoeken hoeveel je maximaal kunt lenen. Dan weet je ook naar welke huizen je kunt kijken en welke je helaas aan je voorbij moet laten gaan.

Waar wordt mijn hypotheekaanvraag aan getoetst?

Wil je geld lenen dan wordt altijd getoetst of dat verantwoord is. Daarbij wordt gekeken naar je inkomen, maar ook naar andere schulden. Je kunt op het internet op websites van banken en andere geldverstrekkers globaal uitrekenen hoeveel je kunt lenen. Aan een dergelijke berekening kun je geen rechten ontlenen, het is een indicatie van het bedrag dat je ongeveer kunt lenen. Het is verstandig om bij het zoeken naar een huis te kijken naar huizen die iets onder dat bedrag zitten qua prijs. Bedenk dat je voor bestaande huizen over het algemeen ook de kosten koper moet betalen, alleen nieuwe huizen worden soms vrij op naam verkocht. Maar dan nog heb je kosten, bijvoorbeeld het honorarium van de hypotheekadviseur. Deze kosten financier je doorgaans mee met de hypotheek. Als je nog geen eigen huis hebt, moet je de ‘kosten koper’ zelf kunnen betalen, deze vallen buiten je hypotheek.

Kan ik andere schulden mee financieren?

Als je bijvoorbeeld een doorlopend krediet hebt waarvan een bedrag open staat, dan kun je deze lening oversluiten in sommige omstandigheden. Bedenk je wel dat je maandelijkse lasten hoger worden als je lopende schulden mee financiert. Bedenk daarbij ook dat je de rente alleen mag aftrekken als de schuld betrekking had op je woning. Een lening voor een auto mag je dus niet met je hypotheek mee financieren en vervolgens de rente daarvan aftrekken als hypotheekrente. De regels zijn strenger geworden om te voorkomen dat mensen te hoge financiële verplichtingen aangaan die ze uiteindelijk niet meer kunnen dragen. Ook wordt rekening gehouden met een mogelijke waardedaling van je woning.

Kan ik een overbruggingshypotheek krijgen voor de koop van een huis?

Als je een huis koopt terwijl je oude woning nog niet is verkocht dan kun je soms een overbruggingshypotheek krijgen. Je leent dan meer dan je eigenlijk kunt betalen. De verwachting moet dan zijn dat je winst maakt uit de verkoop van je oude woning. Zodra dit huis is verkocht wordt de hoogte van de overbruggingshypotheek direct afgelost. Houd er wel rekening mee dat je dubbele hypotheeklasten hebt als je tijdelijk twee huizen hebt. Je betaalt immers ook de hypotheek van je oude woning nog zolang deze niet is verkocht.

 

https://www.overstappen.nl/geld-lenen/

Comments are closed.