i2D
Image default
Vervoer en transport

Aan welke rem-eisen moet een aanhanger voldoen?

Het gebruik van een aanhanger brengt een aantal verplichtingen met zich mee. Deze zijn onder andere van toepassing op de remmen die aan de aanhanger gekoppeld worden. De reden hiervoor is dat met de juiste remmen de veiligheid in het verkeer gewaarborgd wordt. Lees hier aan welke eisen de remmen van je aanhanger moeten voldoen.

Diverse mogelijkheden voor de reminrichting

Al in 2014 zijn er wettelijke regels opgesteld over wat is toegestaan als reminrichting voor je aanhanger. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een losbreekreminrichting en een hulpkoppeling. Beide aanhanger onderdelen zijn geschikt om te gebruiken als je met je aanhanger de weg op gaat. Kies je voor een hulpkoppeling dan zal deze goedgekeurd moeten zijn.
Heb je echter een aanhanger die zwaarder is dan 750 kilogram, dan moet je een oplooprem gebruiken.

Wat is een oplooprem?

Een voorbeeld van een aanhanger met een gewicht boven de 750 kilogram is een caravan. De caravan zal moeten worden voorzien van een oplooprem, zodat deze een eigen reminrichting heeft. Deze reminrichting remt namelijk mee met de auto die hem trekt. Hiermee wordt de reminrichting van de auto ontlast. Bij een oplooprem is een extra beveiliging aanwezig in de vorm van een breekkabel.

Op het moment dat de aanhanger los zou breken van de gekoppelde auto, zorgt deze breekkabel dat de handrem van de aanhanger automatisch aangetrokken wordt. Hierdoor komt de caravan zelf tot stilstand, ook als hij dus niet meer aan het trekkende voertuig is gekoppeld.

Hoe controleer je een oplooprem?

Een oplooprem is voorzien van dempers. Om te controleren of je oplooprem in goede conditie is voor vertrek, koppel je de caravan van de auto af. Je zet de caravan op de handrem en drukt op het schuifstuk, waarna je het uittrekt. Als dit niet soepel verloopt, kun je het verhelpen door de bewegende delen te smeren.

Het is in ieder geval aanbevolen om dit regelmatig, minimaal een keer per half jaar, te doen. Op het moment dat je onderweg bent en de caravan een bonkend geluid maakt tijdens het remmen, dan is het zeker tijd om de oplooprem te controleren en te onderhouden.

Aanvullende voorwaarden voor een deugdelijke reminrichting

Voor je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers, moet de reminrichting natuurlijk altijd in goede conditie zijn. De rem moet op een deugdelijke manier gekoppeld worden en mag op geen enkele manier vormen van slijtage, breuk of vervorming tonen. Als er sprake is van roest, aan het systeem of aan de trekboom, dan is er sprake van een gevaarlijke situatie die dus niet toegestaan is.

Als laatste is het belangrijk dat de reminrichting het wegdek op geen enkele manier mag raken onder het rijden. Zorg dus voor goed onderhouden aanhanger onderdelen om je aanhanger op een veilige manier te trekken.