i2D
Image default
Vervoer en transport

Wat zijn de nieuwe wet-en regelgeving bij kamersteigers?

Sinds eind 2021 zijn er wijzigingen in de wet- en regelgeving voor kamersteigers van kracht, de zogeheten norm EN 1004. Deze vernieuwde regels en wetten moeten ervoor zorgen dat het werken met rolsteigers en kamersteigers nog veiliger wordt. In de EN 1004 staat precies omschreven welke normen er zijn met betrekking tot onder meer de veiligheid, de maximale belasting, het materiaal en de prestatie-eisen. Een belangrijke verandering is dat de EN 1004 norm nu ook geldt voor kamersteigers. Voor de wijziging ging het namelijk om rolsteigers met een vloerhoogte vanaf 2,5 meter. Tegenwoordig is dat vanaf een vloerhoogte vanaf 0 meter, waardoor nu ook de kamersteigers meegeteld worden. De nieuwe norm omschrijft dus zowel de vereisten voor rolsteigers als de vereisten voor kamersteigers. Op die laatste uitvoering gaan we nu wat dieper in.

De vier nieuwe regels voor kamersteigers

De nieuwe norm EN 1004 kent vier nieuwe regels specifiek voor kamersteigers. De eerste hiervan is dat er leuningen (zowel heup- als knieleuningen) moeten worden toegepast en ook moeten er kantplanken toegevoegd worden. Verder moet de steiger via de binnenzijde betreden worden. De tweede regel betreft de situatie bij een platformhoogte tot 1 meter. Hier moet je aan 3 kanten knieleuningen aanbrengen en tevens aan 4 kanten heupleuningen aanbrengen. De derde regel betreft de stabiliteit van de kamersteiger. Om te zorgen voor meer stabiliteit dien je de steiger extra te verstevigen, bijvoorbeeld met diagonale schoren. De vierde regel omvat een extra beveiliging tegen vallen. Ga je werken met een kamersteiger met een platformhoogte tot maximaal 1 meter en is er een groter valgevaar? Dan dien je aan 3 kanten een kantplank aan te brengen. Een goed voorbeeld hiervan is een klus waarbij er een kans is dat gereedschappen of andere zaken van de verdiepingsvloer vallen.

Meer weten over de vernieuwde EN 1004 norm

Uitgebreide informatie over de wijzigingen in de wet- en regelgeving bij kamersteigers kun je onder meer vinden op de website van de VSB (Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en betonbekistingbedrijven). Hier vind je ook een handige digitale folder waarin alle nieuwe regels nog eens uitgebreid belicht worden. Neem er zo snel mogelijk kennis van, zodat je nog veiliger kunt werken op je kamersteiger of rolsteiger.