i2D
Image default
Woning en Tuin

Hoe kan ik een huis kopen zonder eigen geld?

Het kopen van een huis is een van de grootste financiële beslissingen die iemand in zijn leven neemt. Maar wat als je niet genoeg geld hebt om een huis te kopen? Is het nog steeds mogelijk om een huis te kopen zonder eigen geld? Ja, het is mogelijk om een huis te kopen zonder eigen geld, maar het vergt wel wat inspanning en creativiteit. Hieronder vindt u enkele opties die u kunt overwegen als u een huis wilt kopen zonder spaargeld.

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan u helpen bij het kopen van een huis zonder eigen geld. De NHG biedt namelijk een garantie aan de geldverstrekker, waardoor u een lagere rente betaalt en de kans groter is dat u in aanmerking komt voor een hypotheek zonder eigen geld. Omdat u namelijk een lagere hypotheekrente krijgt kan u meer lenen. Dit betekent minder eigen geld nodig om een woning te kopen. Om in aanmerking te komen voor NHG moet het aangekochte huis wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Vraag uw adviseur. Een huis kopen zonder eigen geld betekent vooraf goed inventariseren.

Schenking van ouders of familie

Een andere optie is om geld te lenen of te krijgen van ouders of familieleden. Dit kan worden gedaan in de vorm van een schenking of een lening. Een schenking is uiteraard het meest gunstig, maar een lening kan ook helpen bij het aanvullen van uw eigen geld. Maak wel een schenkingsovereenkomst die zowel door de schenker als ontvanger is getekend. Uw geldverstrekker gaat er zeker om vragen en de fiscus zal ook het een en ander willen weten.

Huis kopen onder de taxatiewaarde geen eigen geld nodig

Heeft u een woning gezien en u wil een bod uitbrengen dan moet u eerst weten hoeveel de taxatiewaarde bedraagt. Als u € 6.000,- onder de taxatiewaarde een bod doet en het bod wordt geaccepteerd dan heeft u € 6.000,- minder eigen geld nodig. Op deze wijze worden vaak woningen gekocht zodat er geen of minder eigen geld nodig is.

Samen kopen met anderen

U kunt ook overwegen om samen met anderen een huis te kopen. Dit kan bijvoorbeeld met vrienden, familieleden of zakenpartners. Door samen te kopen, kunt u de kosten delen en de lasten verlichten. Let wel op dat u goede afspraken maakt over de financiële verantwoordelijkheden en eigendomsverhoudingen. Samen met ouders een huis kopen is een van de meest aangevraagde hypotheken sinds 2023. Je kan namelijk niet meer alleen of samen een woning kopen.

Overwaarde van huidige woning

Als u al een huis bezit, kunt u overwegen om de overwaarde van uw huidige woning te gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning. Dit kan bijvoorbeeld door uw huidige woning te verkopen en de overwaarde te gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning. Is uw woning nog niet verkocht dan krijgt u een overbruggingshypotheek. U kan er voor kiezen om de overwaarde gedeeltelijk te gebruiken. Dat betekent dat u minder hypotheekrenteaftrek heeft. 

Duurzaamheidslening

Sommige gemeenten bieden duurzaamheidsleningen aan voor mensen die hun huis willen verduurzamen. Deze leningen kunnen mede worden gebruikt voor de aankoop van een nieuwe woning. Door energiebesparende maatregelen te nemen, kunt u op termijn geld besparen en uw maandlasten verlagen. De investering kan u doen via de gemeente.

Particuliere beleggers

Tot slot kunt u overwegen om een particuliere belegger te vinden die in vastgoed investeert. Deze beleggers zijn vaak bereid om te investeren in een huis waarin u gaat wonen. U moet wel bereid zijn om een deel van de winst af te staan aan de belegger als u het huis later verkoopt. Denk goed na en overleg altijd met een notaris. Het kopen met vrienden of ouders tot 4 personen is bijzonder en geeft mijn voorkeur.

Conclusie

Een huis kopen zonder eigen geld is dus zeker mogelijk, maar het vergt wel wat creativiteit en inspanning. U kunt overwegen om een hypotheek met NHG af te sluiten, geld te lenen of te krijgen van ouders.

https://lexwonen.nl/huis-kopen-zonder-eigen-geld/