i2D
Image default
Wijn

Witte wijnglazen: Hoeveel invloed hebben ze op de smaak?

Je hebt het vast wel een keer meegemaakt. Eigenlijk drink je altijd rode wijn dus je hebt alleen rode wijnglazen in huis. En dan ineens staat er een vriend voor de deur met een lekkere fles witte wijn. Maar hoeveel invloed hebben witte wijnglazen nou echt op de smaak? Of kan je gewoon een paar wijnglazen voor rode wijn uit de kast trekken? Wij geven je voor altijd het antwoord.

Geen witte wijnglazen in huis? Pak een smal rood wijnglas

Het grootste verschil tussen rode en witte wijnen is de aroma’s. De aroma’s van witte wijn zijn veel minder sterk van zichzelf. Het gevolg is dat deze minder goed bij de neus terecht komen. Mocht je echt een noodgeval hebben en absoluut geen witte wijnglazen in huis hebben pak dan altijd een vrij smal rood wijnglas. Pak ook een klein glas dus niet eentje waar 750 ml in past. Voor een noodgeval zou dit wel even kunnen. Maar helaas zal het glas wel z’n invloed hebben op de smaak van de wijn.

Balans verdwijnt in een rood wijnglas

Witte wijnglazen zijn natuurlijk niet zomaar bedacht als term in de wijnwereld. De kelk van het glas is smaller en loopt iets anders. Daarnaast zou je echt nooit een glas van 750 ml tegenkomen bij witte wijnen. Als je het verkeerde glas pakt bijvoorbeeld voor rode wijnen, dan verdwijnt de balans die door de wijnmakers bedacht is. Een wijn die niet meer in balans is kan vrij vervelend uitpakken. In een wijn zitten zure en zoeten. Als de balans weg is kan een wijn heel zuur of juist heel zoet gaan smaken. De balans is ver te zoeken en de wijn komt absoluut niet meer tot z’n recht. Het heeft dus wel zeker invloed op de smaak.

Temperatuur warmt teveel op

Er zit nog een nadeel aan een verkeerd glas en dat is de lengte van de steel. Witte wijnglazen hebben een extra lange steel. Dit heeft te maken met de serveertemperatuur. Witte wijn drink je bijna altijd gekoeld. Afhankelijk van het soort tussen de 8 en 10 graden. Als je stel tekort is warm je het glas automatisch op met de warmte die van je handen afkomt. De temperatuur die je met de koeling bereikt hebt verdwijnt hierdoor te snel. Een andere serveertemperatuur heeft helaas ook invloed op de smaak. Dit is ook een reden waarom we natuurlijk gebruik maken van witte wijnglazen en geen rode voor het drinken van witte wijn.

https://www.wittewijnglazenshop.nl/