i2D
Image default
Bedrijven

Wat is een ufi en hoe werkt het?

Binnenkort komt er een nieuwe regelgeving voor het notificeren van gevaarlijke mengsels binnen poison centers. De PCN gaat veel verandering brengen in de manier waarop gevaarlijk mengesels bij poison centers genotificeerd worden. Deze regelgeving is nog niet officieel van kracht, maar er dient wel al aandacht aan besteed te worden. Door op tijd te beginnen voorkom je namelijk dat je voor ongevraagde verrassingen komt te staan en daardoor in problemen kan raken. In deze blog vertellen we je meer over UFI en de toepassing ervan. Lees snel verder voor meer informatie!

Wat is de UFI

De UFI staat voor unique formula identifier en is een alfanumerieke code die bestaat uit 16 karakters. Deze code zal gebruikt worden voor het definiëren van samenstellingen en gevaarlijke mengsels. Zo kunnen deze bij ongelukken direct worden geïdentificeerd.

Hoe maak je een UFI aan?

Je kunt een UFI aanmaken door gebruik te maken van een zogenaamde UFI-generator van ECHA. Hiervoor heb je de volgende dingen nodig:

– BTW-nummer 

– Formulation number (dit is een nummer tussen de 0 en 268435255, wat je zelf toekent aan een formulering)

Gebruik maken van de UFI generator kan gemakkelijk via de officiële website. Tevens, kan je hier een UFI verifiëren of een bedrijfssluetel aanvragen.

Wanneer maak ik dit aan?

Je dient een UFI aan te maken wanneer je een mengsel in de markt zet dat geclassificeerd wordt met fysische gevaren of gevraalijk kan zijn voor de gezondheid. Iedere keer wanneer de samenstelling van dit mengsel verandert. Vanaf 2024 is het gebruik van deze UFI code verplicht inde industriële sector. Mengsels die er dan nog niet aan voldoen hebben een overgangstermijn tot 1 januari 2025.

https://www.devibfabriek.nl/wat-is-de-ufi/