i2D
Image default
Particuliere dienstverlening

Wat doet een specialist in funderingstechniek?

Funderingstechniek is een term die wordt gebruikt bij de fundering van huizen, gebouwen en andere constructies. Het is een techniek die de ondergrond met behulp van fundering steviger maakt. Dit maakt het mogelijk dat huizen en gebouwen stabiel en recht blijven staan. Er zijn diverse funderingstechnieken om dit te realiseren. De techniek die wordt toegepast is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type ondergrond en het gewicht van de constructie. Aan de hand van allerlei invloeden wordt gekozen voor een bepaald soort fundering die het beste bij de constructie past. In Nederland is de fundering vaak anders dan in andere landen. Dit komt omdat de Nederlandse bodem van zichzelf al niet erg draagkrachtig is.

Verschillende soorten fundering

Wanneer een ondergrond niet erg draagkrachtig is, wordt meestal gebruikgemaakt van paalfundering of vloerplaten. De termen spreken voor zich; bij paalfundering bestaat de fundering uit palen en bij vloerplaten wordt een betonnen plaat over de oppervlakte gelegd. Palen zoeken de stevigheid in de diepte op, waarbij vloerplaten het gewicht verspreiden. Bij dit laatste is het dan wel essentieel dat de ondergrond horizontaal volledig recht ligt. Als een bodem wel voldoende draagkracht heeft, kan worden gekozen voor staalfundering. Dit bestaat uit een sleuf die gevuld is met gewapend beton, waarop de rest van de constructie gebouwd is. Soms wordt hierbij ook grondverbetering toegepast om de draagkracht nog meer te verhogen. De ondergrond zorgt er dan voor dat de fundering op zijn plaats blijft.

Funderingsherstel uitvoeren

Soms kan de fundering in de loop der jaren slijten, verzwakken of rotten. Dit laatste komt met name voor bij houtfundering. Het hout kan gaan rotten door zuurstof, water of schimmels en bacteriën. In welk geval dan ook, wanneer problemen met de fundering ontstaan, kan een huis gaan verzakken. Dit moet snel worden aangepakt, om verdere problemen of schade te beperken. Basis Funderingstechniek is een bedrijf dat zich specialiseert in fundering en het herstel ervan. Ze richten zich op de belangen van de bewoners, een grondig advies en een snelle uitvoering. Bovendien zijn ze een voordelige optie in Amsterdam en omgeving.