Als je tegenwoordig bij een gemiddelde supermarkt het koffie gangpad inloopt verdwaal je bijna in de verschillende soorten koffie. Niet alleen de manieren om koffie te zetten zijn eindeloos, koffie cups of koffiepads etc., ook de variatie aan koffiesmaken is groter dan ooit tevoren. Het is moeilijk om door de koffiebomen het bos nog te zien, vandaar dat we vandaag enkele verschillen tussen verschillende soorten koffie bespreken.
Een ‘gewone’ koffie bestaat niet, maar als je in Italië, het land van de koffie, een caffè bestelt, dan krijg je een espresso. Een espresso is een kopje koffie van slechts 30 milliliter, veel kleiner dan wat in Nederland een ‘normaal’ kopje koffie wordt genoemd.
Dertig milliliter is wel erg weinig, dus als je iets langer van je koffie wil genieten, kun je het beste een doppio bestellen. Deze koffie heeft dezelfde smaak als een espresso, maar wordt geschonken in een kopje van zestig milliliter in plaats van dertig milliliter.
Als een normale espresso juist te veel is en het wel iets sterker mag, dan is een ristretto de perfecte oplossing. Een ristretto heeft dezelfde hoeveelheid koffie als een espresso, maar de hoeveelheid water is slechts vijftien milliliter in plaats van de gebruikelijke dertig milliliter.
Een lungo aan de andere kant is juist weer een veel minder dan een normale espresso. Ook voor deze koffie wordt dezelfde hoeveelheid koffie gebruikt, maar de hoeveelheid water is vergeleken met een espresso twee keer zoveel. Veel mensen verwachten het niet, maar een lungo is bitterder dan een espresso, omdat de grotere hoeveelheid water meer componenten van de gemalen koffie meeneemt.
Zoals je kunt lezen zijn alleen de varianten op een simpele espresso al veel anders en dan hebben we het nog niet eens gehad over varianten met melk of melkschuim. Dat is voor een andere keer, tot dan houden we het lekker op een simpele bak koffie gemaakt met Lavazza cups. |