i2D
Image default
Bedrijven

Regenbogen

Hoe oud je ook bent, een regenboog blijft een magisch verschijnsel. Vroeger dachten de mensen ook dat regenbogen een teken van de goden waren. In de Scandinavische landen Zweden en Noorwegen geloofde men dat een regenboog een brug naar de hemel was. De Grieken dachten dat een regenboog een godin genaamd Iris was. Als kind wordt ons tegenwoordig geleerd dat regenbogen ontstaan wanneer de zon schijnt na een regenbui. Hoewel dit klopt, geeft dit nog geen verklaring wáárom dit dan gebeurt. Vandaag bespreken we in dit artikel het fenomeen ‘regenboog’.

 

Ontstaan van een regenboog

Een regenboog ontstaan wanneer de vochtigheid in de lucht hoog is én de zon schijnt. Het licht van de zon bestaat uit een heleboel kleuren die we normaal niet kunnen waarnemen. Dit samen wordt het spectrum genoemd. Als het zonlicht door de regendruppels in de lucht gebroken wordt, worden de kleuren zichtbaar in de vorm van een regenboog. Een regenboog is rond, omdat regendruppels ook rond zijn. Veel mensen denken dat een regenboog halfrond is, maar eigenlijk is deze volledig rond. Naast regenbogen zijn er nog meer kleureffecten die op regenbogen lijken. Enkele hiervan zijn bijzon/parhelium, circumzenitale boog, circumhorizontale boog en halo’s. Deze ontstaan door lichtbreking in ijskristallen.

 

Kleuren van een regenboog

De kleuren van een regenboog worden meestal voorgesteld als rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo (lichtpaars) en violet (donkerpaars). Feitelijk is dit onjuist, omdat de kleuren van de regenbogen niet zeven kleuren naast elkaar zijn, maar continue in elkaar overlopen. Een regenboog bevat dus alle kleuren die er bestaan, behalve zwart en wit, maar dit zijn ook geen kleuren. Als dus iemand zegt dat ie de kleur witte schoenverf gekocht heeft, kun je heel bijdehand zeggen dat je zeker weet dat dat niet waar is. Ook als iemand zegt dat ie gaat leer kleuren met zwarte verf, kun je hem de les lezen.