i2D
Image default
Sport

Nachtvissen tijdens najaarsstormen

Het najaar is het mooiste moment van het jaar om te karpervissen. Net als vlak voor de paai moeten de karpers voldoende eten om aan te sterken voor wat komen gaat. Echter nu is de periode van azen veel langer dan voor de paai. De kans op een goede vangst is dan ook veel groter dan de rest van het jaar.

Voor de karpervisser het echter soms wel taai. De elementen laten zich niet direct van hun beste kant zien. De regen- en hagelbuien kunnen om je oren vliegen. Laat staan de harde winden die de bomen leegwaaien, en soms halve bomen neerleggen. Maar voor een goede vangst nemen veel van ons dit voor lief. Het is namelijk wel de periode dat vaak de grootste karpers van het water voor de bijl gaan, en dan ook nog een mooie najaarskleuren. Fantastisch! 

De karpers zwemmen in deze periode veelal in zones waar veel voedsel te vinden is. Dit is vaak rond de oevers, maar ook plaatsen waar veel waterplanten hebben gestaan, worden graag aangedaan door de karper. Op deze plaatsen is dan veel natuurlijk aas te vinden als bijvoorbeeld slakjes en garnaaltjes, die voorheen zich goed schuil konden houden in de planten. Nu zijn ze veel makkelijker te vinden. Het vissen op deze plaatsen kan dan ook erg goed zijn. 

Een misschien nog wel betere plaats (of eigenlijk tijd) is te vinden op de windkant. Zeker tijdens een najaarsstorm is dit aan te raden. Door de hoge golfslag wordt hier de bodem goed omgeploegd. Onderwaterleven dat zich hier heeft verstopt is vervolgens makkelijk te vinden voor karper en andere vissen. Vandaar dat ze in deze zone dan ook goed te vangen zijn. Veel voeren is dan niet nodig. Kies dan voor aas met een hoge aantrekkingskracht. 

Wel is het handig om weinig vislijn uit te hebben staan. Dit om te voorkomen dat je veel valse piepen krijgt door het ruwe water. En daarbij voorkom je ook dat vis schrikt als deze de vislijn voelt. Je karperhengel kan je hiervoor direct aan de waterkant plaatsen met eventueel wat toplood. Zorg wel dat je bivvy in de luwte van de wind staat achter enkele struiken. Dit kan ook achter bomen, maar is risicovoller aangezien er takken van de boom op je bivvy kunnen waaien. En dan wachten op wat komen gaat. 

https://www.sportvisgigant.nl/