i2D
Image default
Mode en Kleding

De snapback in opmars

De snapback cap was in de 80-/90-er jaren in opkomst gekomen door de Amerikaanse rappers. Na een aantal jaar verdween deze cap van het straatbeeld, maar eind 2000 kwam er een comeback door de Amerikaanse basketbal, ijshockey- en honkbalteams.

Deze snapback caps oftewel de “flat caps” zijn petten die verstelbaar zijn met een clipsluiting. Deze Snapbacks worden meestel gedragen met de klep naar achter gericht. Dit stamt nog uit de snapback/cap-trend van de jaren ’80 waar de hip-hop dit als mode beschouwde. Wil je een Snapback bestellen houd er dan rekening mee dat er een groot verschil zit tussen “flat caps” en “fitted caps”. De fitted caps zijn niet verstelbaar, deze hebben geen clipsluiting en hebben alleen vaste maten. De snapbacks hebben daarentegen wel een verstelbare band aan de achterzijde die bestaat uit een kunststof riem met gaatjes en een kunststof riem met puntjes die je in de gaatjes kunt vastzetten. Het verstellen van deze caps bied als uitkomst dat deze bij verschillende hoofdmaten toch comfortabel zitten. Hier stamt ook het woord “Snap back” vanaf, namelijk het vastklikken (snap)van het riempje aan de achterkant van de cap (back) op de juiste maat.

Voor het personaliseren van je eigen snapback kun je je eigen creativiteit de loop laten. Je kunt afbeeldingen van bijvoorbeeld Iron Man, Mickey Mouse of zelfs je favoriete basketballegende Michael Jordan op je cap plaatsen. Cabaretiers zien ook de snapback als uitkomst om bijvoorbeeld hun grappigste oneliners op te vertonen. Een oneliner is een kernachtige, geestige uitspraak die niet langer is dan één zin.

Het maakt dus eigenlijk niet uit welke stijl je hebt, want voor elke trend , team en (sub)culturen is er wel een bijpassende snapback beschikbaar. Deze caps komen van oorsprong zoals eerder genoemd uit Amerika maar zijn druk bezig met een opmars naar Europa en Azië. De mogelijkheden van de snapbacks worden steeds meer uitgebreid en bijna niets is meer te gek.

http://www.snapbacks.nl/