i2D
Image default
Gezondheid

Wat houdt striae precies in en wat kun je ertegen doen?

Striemen of striae zijn vlekken die op de huid verschijnen en veroorzaakt worden door het scheuren van bindweefsel. De huid in het getroffen gebied is dunner, mist elasticiteit en is verstoken van vascularisatie. Ze kunnen een S-, zigzag-, rechte of gebogen vorm hebben. De kleur varieert naar gelang van hoe lang ze al aanwezig zijn; rode strepen zijn het meest recent, terwijl witte – parelmoerkleurige strepen al enkele jaren aanwezig zijn.

De gebieden van het lichaam waar ze meestal voorkomen zijn de buik, borsten, dijen, armen, billen en heupen.

Wat kunnen eventuele oorzaken zijn?

De meest voorkomende oorzaken van striae zijn:

  • Zwangerschap

  • Puberteit

  • Obesitas

  • Snelle spierontwikkeling (bodybuilding)

  • Algemene gezondheid van de huid

  • Overmatig gebruik van topische corticosteroïden

Deze letsels manifesteren zich meestal tijdens een hormonale periode: zoals de puberteit en de zwangerschap. Onder invloed van de hormonen raken de fibroblasten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor de architectuur van onze huid (gemaakt van collageenvezels en elastine), uit evenwicht, wat leidt tot het dunner worden (atrofie) en de afbraak van de collageenvezels en elastine. Als gevolg daarvan wordt de huid dunner en ontstaan er kleine parallelle lijntjes (striae). Ze kunnen aanvankelijk lichtroze, roze of paars zijn en mettertijd wit worden.

Tijdens de puberteit komen striae voor op de benen en de heupen, en tijdens de zwangerschap op de buik, de billen en de borsten.

Tijdens de zwangerschap kunnen striae vanaf de derde maand optreden, maar tijdens het derde trimester (6-9 maanden) is de huid het kwetsbaarst. Ze kunnen ook na de zwangerschap verschijnen. Het is dus van essentieel belang om preventief te behandelen vanaf de derde maand van de zwangerschap tot de volgende zwangerschap.

Een eerste zwangerschap zonder striae wil niet zeggen dat er geen risico is bij de volgende.

Ook plotselinge gewichtsveranderingen en hevige lichaamsoefeningen hebben een predispositie voor het ontstaan van striae. In deze gevallen is de huid zo overmatig uitgerekt dat er vezels zijn gescheurd die de laesies veroorzaken.

De uitrekking van de huid is een verergerende factor, maar niet de enige oorzaak van het ontstaan van striae. Sommige ziekten, zoals het syndroom van Cushing, kunnen deze letsels doen ontstaan zonder dat de huid is opgerekt.

Wat kan de kans op striae verhogen?

– De leeftijd van de toekomstige moeder: jong zijn en voor de eerste keer zwanger zijn is een factor die het risico op striae verhoogt.

– Een te hoog gewicht (overgewicht).

– Sommige hormonale onevenwichtigheden.

Kan het behandeld worden?

Striae geneest niet vanzelf en moet behandeld worden. Als ze niet behandeld worden, zullen ze uitgroeien tot littekens.

Wat gebeurt er na een behandeling?

– De leeftijd van de laesie.

– De kleur van het letsel:

. Als de vlek roze is, is dit een teken dat er nog vascularisatie is.

. Wit gekleurde vlekken hebben minder kans om te verdwijnen.

Er zijn drie fasen in de behandeling:

Elasticiteit van de huid behouden

Bij een naderende zwangerschap of een toegenomen omvang is het raadzaam een preventieve behandeling te ondergaan, met als doel de elasticiteit van de huid te behouden of zelfs te vergroten.

Producten aanbrengen

In deze fase is het raadzaam producten aan te brengen die de productie van glycosaminoglycanen, collageen en elastine stimuleren, de weefselregeneratie activeren en actieve bestanddelen leveren die de veranderde structuren herstellen en vervangen door de oxygenatie en hydratatie van het weefsel te verbeteren.

Opnieuw opbouwen van bindweefsel

Bij striae die reeds littekenweefsel hebben gevormd, is een vasculariserende werking op basis van oxygenerende en hydraterende essentiële oliën en bioactieve stoffen die het regeneratieproces stimuleren, noodzakelijk. De mogelijkheid om het vezelachtige bindweefsel opnieuw op te bouwen met alleen een cosmetische behandeling is moeilijk, en moet worden bijgestaan door medische behandelingen en apparatuur om tegelijkertijd de behandelingsresultaten te verbeteren.