i2D
Image default
Woning en Tuin

Tips bij het kopen van een waterverzachter

 

Een waterverzachter of waterontharder is een apparaat dat ingezet wordt om kalkrijk ofwel hard water zachter te maken. Water met weinig kalk erin heeft namelijk diverse voordelen. Je apparatuur werkt beter, je bent af van kalkvlekken, je bespaart energie en, last but not least: zacht water is vriendelijker voor je huid. Redenen genoeg om een waterverzachter te overwegen. Maar waar moet je rekening mee houden als je een geschikte waterontharder zoekt? Lees snel verder voor de beste tips om een goede waterverzachter te kopen!

Hoeveel water moet er zacht gemaakt worden?

Welke waterverzachter of waterontharder je nodig hebt, is in de eerste plaats afhankelijk van de hoeveelheid water die in jouw huishouden of in je bedrijf onthard moet worden. Woon je alleen, dan heb je natuurlijk een minder krachtige waterverzachter nodig dan wanneer je een partner en meerdere kinderen hebt. Run je je eigen bedrijf, dan vereist dit op zijn beurt een nog krachtiger waterontharder. Laat je hierover goed voorlichten door het bedrijf waar jij je waterverzachter wilt aanschaffen, zodat je geen miskoop doet.

Verbruik van onthardingszout

Waterontharders maken gebruik van onthardingszout om het kalk uit het water te filteren. De betere apparaten die water kunnen ontharden, verbruiken (aanzienlijk) minder zout dan apparaten van mindere kwaliteit. Let dus goed op het zoutverbruik van de waterontharder.

Filtering via ionen of via magnetische filtering

Globaal kunnen waterontharders op twee manieren het kalk uit het water onttrekken. Er zijn waterverzachters die werken via ionenuitwisseling. Deze apparaten worden meestal gekozen, omdat bewezen is dat ze het kalk effectief afbreken. Een andere optie is een magnetische ontharder. Deze neutraliseren het kalk niet, maar onttrekken die aan het water. Het effect van magnetische ontharders is nog niet bewezen.

Let op de garantietermijn van het apparaat

Een punt van aandacht bij het kopen van een waterverzachter is, naast de kwaliteit van het apparaat, natuurlijk ook de garantietermijn. Bij professionele aanbieders krijgen je vaak niet een of twee jaar garantie op jouw aankoop, maar zijn de waterontharders vaak zo’n tien tot wel vijftien jaar goed verzekerd. Natuurlijk ga je er niet van uit dat je apparaat (snel) kapot gaat. Maar de zekerheid op een langdurige garantie is wel zo prettig. Mocht jouw waterverzachter het niet meer doen of niet werken zoals gewenst? Dan wordt het probleem met een vervangend exemplaar (of een reparatie) snel voor je opgelost.