i2D
Image default
Sport

Wanneer komen nieuwe voetbalshirts uit?

De impact van corona heeft ook de voetbalwereld geraakt. Deze zomer zou het Europees Kampioenschap worden gespeeld en traditiegetrouw spelen de nationale teams tijdens een groot toernooi in nieuwe voetbalshirts. Het uitbrengen van nieuwe shirts is altijd een heuglijk moment voor fans, maar wanneer worden nieuwe shirts precies uitgebracht?

Veel verschillende voetbalshirts

Elk nationale team heeft twee verschillende shirts. Het thuisshirt, wat kenmerkend is voor het betreffende land en bijvoorbeeld bij het Nederlands Elftal altijd oranje is, en het uitshirt. Tijdens interlands kunnen de kleuren van de shirts niet overeen komen, dus zijn er ook uitshirts nodig. Clubteams hebben tegenwoordig zelfs drie voetbalshirts: het thuisshirt, uitshirt en het derde shirt. Paris Saint Germain was, in één van de meest uitzonderlijke gevallen, de eerste club met een vierde voetbalshirt tijdens het seizoen 2019-2020.

Shirtpresentatie Nationale teams

De looptijd van de voetbalshirts van nationale teams is langer dan die van clubteams. Meestal bedraagt dit ongeveer anderhalf tot twee jaar en worden de nieuwe shirts een aantal maanden voor een groot toernooi gepresenteerd. Deze zullen dan worden gedragen in de voorbereiding op dat toernooi. Vervolgens dragen ze het shirt ook tijdens kwalificatie- en oefenwedstrijden voor een nieuw toernooi totdat er weer een groot eindtoernooi aan komt en het volgende, nieuwe shirt wordt gepresenteerd. Voor Nationale teams staat dit meer vast dan voor clubteams.

Shirtpresentatie clubteams

Rondom de nieuwe shirts van grote clubs is veel te doen. Het is voor fans een mooi moment tijdens of aan het begin van het seizoen. Wat is het beste moment om een nieuw voetbalshirt te presenteren? Als club zijnde wil je natuurlijk zoveel mogelijk shirts verkopen, dus zit er tegenwoordig steeds meer een marketinggedachte achter. Geen enkele club presenteert alle shirts tegelijk en vaak wordt het eerste shirt voor het nieuwe seizoen al tijdens het lopende seizoen onthuld. Dan spelen ze er, alvast ter promotie, de laatste thuis- of uitwedstrijd in. De andere twee momenten worden daarnaast zorgvuldig uitgekozen en vinden meestal plaats tijdens de zomerstop en net voor het begin van de Europese toernooien.

Sponsoring voetbalshirts

Een ander aspect wat een rol speelt bij het presenteren van nieuwe voetbalshirts zijn de sponsors. Als een club van shirtsponsor of van kledingsponsor wisselt, hebben ze te maken met een aflopend en een nieuw contract. Voordat er een nieuw contract ingaat, kan het nieuwe shirt nog niet worden onthuld. Dan kan de club er niet voor kiezen om er de laatste wedstrijd van het seizoen in te spelen. De contracten met sponsoren beginnen in bijna alle gevallen op 1 juli, dus de nieuwe collectie kan pas daarna worden gepresenteerd. Begin tot medio juli is dus ook meteen een interessante periode waarin veel voetbalshirts worden onthuld. Clubs zijn daarnaast ook afhankelijk van de shirtsponsors en wanneer dit er meerdere zijn kan het zijn dat de nieuwe collectie langer op zich laat wachten, doordat de onderhandelingen langer kunnen duren dan verwacht.