i2D
Image default
Woningen

Veiligheidsmaatregelen bij afbraakwerken

Bij afbraakwerken is het belangrijk om strikte veiligheidsmaatregelen te volgen. Anders is de kans op ongevallen veel te groot. Enkele van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen die moeten worden genomen vind je op deze pagina.

Werkgebied afbakenen

Bij afbraakwerken wil je niet dat er iemand per ongeluk in een zone met vallend puin terechtkomt. Daarom moet je de werkzone goed afbakenen. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een afzetlint of hekken. Op grote werven ben je trouwens verplicht om bepaalde veiligheidswaarschuwingen op te hangen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een helm, veiligheidsschoenen, handschoenen en een stofmasker is absoluut noodzakelijk. Deze PBM’s zullen kleine en grote verwondingen voorkomen. Het is een kleine investering met een hoog rendement. Zorg er wel voor dat je veiligheidsmateriaal koopt dat aan de Europese normen voldoet. 

Ga je op hoogte werken? Draag dan steeds valbescherming. 

Ventilatie

Afbraakwerken zorgen voor veel stof. Het is ongezond om in een stoffige omgeving te werken. Zorg dus voor de nodige ventilatie door ramen en deuren te openen. In sommige gevallen kan je een ventilator plaatsen en/of een stofmasker dragen. Welk stofmasker je nodig hebt, is afhankelijk van het soort sloopwerk dat je gaat uitvoeren (meer info).

Verlichting

Tijdens de wintermaanden is het gauw donker. Wie dan gaat slopen, moet de nodige verlichting voorzien. Gelukkig bestaan er allerlei ledspots om de werkplaats te verlichten. Maar dan ook aan andere plaatsen die licht nodig hebben. Wanneer er bijvoorbeeld een 8 kuub container voor het puin op de rijweg staat, ben je verplicht om lampen te plaatsen.

Gevaarlijke stoffen

Bij de sloop van een gebouw is de kans wel erg groot dat je gevaarlijke stoffen tegenkomt. Asbest is een van die stoffen. Draag steeds de juiste bescherming bij het verwijderen van deze gevaarlijke stoffen. Of huur een gespecialiseerde firma in. 

Bouwstempels en schoren

Gaat het om een gedeeltelijke sloop, dan moet je meestal bouwstempels plaatsen om de constructie tijdelijk te ondersteunen. Anders komt de stabiliteit van het gebouw in gedrang. Let erop dat je het juiste type bouwstempel gebruikt, op de juiste locaties en in de juiste aantallen. Controleer ze regelmatig na plaatsing.