i2D
Image default
Gezondheid

Is een beetje stress ook al schadelijk voor je gezondheid?

Is een beetje stress ook al schadelijk voor je gezondheid?

Wist je dat gezonde spanning juist gezond voor je is? Je bent er scherper door en leert om de uitdaging aan te gaan. Op het moment dat je een belangrijke presentatie, vergadering of een gesprek voert, ben je vast een beetje zenuwachtig en gespannen. Wanneer deze situatie dan achter de rug is en je tevreden bent met hoe je het gedaan hebt, kan jij je zelfs extra trots voelen. Dat is toch mooi? Een klein beetje stress kan dus niet zoveel kwaad en is juist goed voor je. Waar ligt de scheidingslijn tussen een beetje stress en te veel stress dan? Lees er alles over in deze blog.

Wanneer wordt stress gevaarlijk?

De belangrijkste vraag is allereerst: wat is stress precies? Je moet eerst weten wat stress is, voordat je kunt nagaan of dit een gevaar voor je mentale en fysieke gezondheid vormt. Stress kan ook wel aangeduid worden als spanning wat je in je lijf voelt. Sommige mensen zeggen zelfs beter te presteren wanneer zij een beetje spanning of druk ervaren. Je lichaam is namelijk in de staat om actie te ondernemen, wanneer je een beetje spanning voelt. Helaas kan je lichaam geen verschil maken tussen een levensbedreigende situatie of een strakke deadline op je werk. In beide gevallen maken je hersenen adrenaline aan waardoor je de drang krijgt om te vluchten of te vechten. Juist op momenten dat je een lange periode voortdurend gespannen bent, kun je zowel mentaal als fysiek andere klachten beginnen te krijgen. Continu een hoge werkdruk naleven en/of stressvolle situaties in je privé leven kunnen ervoor zorgen dat er iets in je knapt. Dat is nu precies wat men tegenwoordig probeert te voorkomen.

 

Wat kun je zelf doen als je een beetje stress ervaart?

Allereerst is het belangrijk dat je weet wat de symptomen van stress en een burn-out zijn. Wanneer je de signalen die je lichaam en geest bij je afgeven leert herkennen, kun je er actie voor ondernemen. Verder bestaan er snelle online tests om erachter te komen of je gestrest bent. Daarnaast is het een goed idee om momenten van ontspanning en rust in je dagelijkse leven in te bouwen. Zorg dat je een aantal keer in de week iets doet wat je écht leuk vindt en waar jij energie uit haalt. Dit kan bijvoorbeeld een lange wandeling, fietstocht, yoga-sessie of een dagje wellness zijn.

https://liberi.nl/