i2D
Image default
Bedrijven

Houtopslag: 5 tips voor het bewaren van droog brandhout

Opslaan van brandhout is zeer belangrijk. Door het brandhout op de juiste manier op te slaan, voorkomt u vervelende gevolgen zoals schimmelvorming. Daarnaast zal het hout langer van hoge kwaliteit blijven, waardoor tijdens het branden nog steeds een hoog rendement oplevert. In dit artikel worden de beste manier beschreven om brandhout op te slaan.

Geen vochtige plekken

Een van de belangrijkste punten, is dat brandhout niet op een plek opgeslagen wordt waar het zeer vochtig is. Brandhout moet zo droog mogelijk opgeslagen worden. Een hoge vochtigheidsgraad biedt meer kans op schimmelvorming. Daarnaast beïnvloedt het de brandbaarheid van het hout op een negatieve manier. De garage is een optie voor het opslaan van brandhout omdat het hier droog en goed geïsoleerd staat. Nog beter is om het hout te bewaren onder een overkapping in de tuin.

Buiten opslag is ideaal

Juist omdat brandhout droog moet blijven, denken veel mensen dat ze het binnen moeten opslaan. Toch is dit alleen waar als het gaat om echt droge houtsoorten met een natuurlijke vochtigheid van minder dan 20 procent. In de meeste gevallen is het beter om brandhout in de buitenlucht op te slaan. Hout droogt het beste als het in contact komt met de buitenlucht. Wind en zon zijn namelijk de beste droogmechanismen. Als hout gekapt wordt heeft het een vochtigheidspercentage (afhankelijk van de houtsoort) van rond de 50 procent. Deze vochtigheid komt door de sapstromen die door de boom lopen. Deze hebben tijd nodig om volledig af te sterven en te drogen (afhankelijk van de houtsoort 1 tot 2 jaar). Als vers hout in een geïsoleerde ruimte wordt opgeslagen, zal het vochtigheidsgehalte te snel stijgen en gaat het hout schimmelen.

 

https://doosjehout.nl/brandhout/