i2D
Image default
Woning en Tuin

Hoe een zakmes slijpen

Je mag van geluk spreken, want je mag mijn lelijke mes zien. Ik heb een keer een Engelse video gemaakt die laat zien hoe je een zakmes slijpt voor als je een echte visuele leerling bent. Als je deze video niet wilt kijken of geen Engels spreekt heb ik ook Nederlandse instructies voor je uitgeschreven.

Er zijn twee dingen die je nodig hebt:

 

 

De instructies

 1. Als je een bijzonder bot lemmet hebt, dan kan je het beste beginnen met de ruwe grit slijpsteen.
  Hoe weet je welke slijpsteen een ruwe grit heeft? Soms kun je het aan het oppervlak zien. Als je dat niet kunt, voer dan een nageltest uit. Kras het oppervlak met je nagel en welke kant dan ook ruwer aanvoelt, is de kant waarmee je wilt beginnen. Ook hebben grofkorrels de neiging poreuzer te zijn dan fijnere korrels. Dus als je water aan één kant legt en de steen het echt opdrinkt, is de kans groot dat het de ruwe korrel is.
 2. Als je een smeermiddel gebruikt, haal het dan tevoorschijn.
  Giet een ruime hoeveelheid minerale olie over het hele oppervlak van de steen. Je hoeft het niet te verzuipen, maar wees ook niet gierig.
 3. De sleutel tot het slijpen van het mes is het handhaven van een constante hoek.
  Verschillende messen vereisen verschillende slijphoeken. Voor een zakmes, kan je het beste voor een hoek van 10 tot 15 graden gaan. Dit geeft u een rand die scherp genoeg is voor de meeste dagelijkse behoeften, maar niet scherp genoeg om een ​​hartoperatie uit te voeren. Het is heel belangrijk om een ​​constante hoek met de hand te houden. Als u hier problemen mee ondervindt, kunt u overwegen te investeren in een malletje voor verscherping. Het neemt alle giswerk uit het handmatig slijpen van de benodigde hoek. Ze kosten ongeveer € 10.
 4. Met uw mes ingesteld op de prefecte hoek, bent u klaar om te beginnen met verscherpen.
  Stel u voor dat u een dun stuk van het oppervlak van de steen afsnijdt. Persoonlijk duw ik het lemmet in de steen tijdens het slijpen. Andere mensen slijpen het blad weg van de steen. Beide manieren werken, dus gebruik gewoon de techniek die u het beste lijkt. Als het lemmet gekromd is of langer is dan de steen, moet u het mes zijdelings vegen terwijl u aan het werk bent, zodat de hele rand gelijkmatig wordt geslepen. Pas gematigde druk toe terwijl je verscherpt. Het is niet nodig hard op het lemmet te leunen. Nadat je een slag hebt gemaakt, begin je aan het begin en herhaal je. Doe dit ongeveer 6-12 keer.
 5. Draai het mes om en doe hetzelfde aan de andere kant.
  Nadat je aan elke kant hebt gescherpt, maak je verschillende afwisselende slagen – een kant slijpen en vervolgens de andere kant achter elkaar verscherpen.

Het zijn misschien niet de beste instructies, maar het zorgt er wel voor dat je in het vervolg je Zwitsers zakmes ten volle benut. Een scherpe rand is een enorme upgrade voor ieder mes.

https://magazines.defensie.nl