i2D
Image default
Sport

Het clubleven in Nederland is onverminderd populair

Gezellig met zijn allen naar de voetbal. Op zondag lekker na borrelen op de hockeyclub. Na de training op woensdagavond nog even een biertje pakken. Het clubleven in Nederland is bijna net zo oud en vertrouwd als het land zelf. Iedere club heeft een aantal vrijwilligers die er al jaren rondlopen en die alles regelen, van het bestellen van de medailles voor een wedstrijd tot het bijhouden van het veld. En na al die jaren is het clubleven in Nederland nog net zo populair als vroeger! Waarom hoor je dan zoveel verhalen die het tegendeel beweren?

Minder leden vanwege individualisering van de samenleving?

Het is een veelgehoord argument binnen politieke kringen. Het teruglopen van leden in verenigingen is een teken aan de wand. De samenleving wordt steeds individualistischer, wat synoniem wordt gesteld aan egoïstischer. Terecht? Misschien maar daarbij zien mensen één belangrijk detail over het hoofd. Het verenigingsleven is inderdaad aan het teruglopen maar dan vooral op politiek en kerkelijk niveau. Steeds minder jongeren voelen zich aangetrokken tot het politiek landschap en het geloof is al jaren op zijn retour. Sportverenigingen zijn onverminderd populair gebleven en dat is toch een medaille waard, vind je niet?

Waarom het clubleven aantrekkelijk blijft

Voor veel mensen is de voetbal- of hockeyclub een soort tweede thuis. Het is de perfecte combinatie van ontspanning, sportiviteit en sociale contacten. Leden sluiten er vriendschappen voor het leven en zelfs zakelijk gezien is de sportclub het ideale platform om op een informele manier met interessante mensen in contact te komen. En wat dacht je van sponsoring zoals sportbekers met het logo of de naam van je bedrijf erop? Al met al is biedt de sportschool een tijdloze boodschap die ook in een tijd van Netflix, social media en fitnessclubs nog net zo actueel is als vroeger.

Welke sportclubs zijn het meest populair?

Ben je voor jezelf of je kinderen nog op zoek naar een leuke sportvereniging? De meest populaire teamsporten zijn voetbal, hockey en volleybal. Zie jij jezelf al met een hockey– of voetbalmedaille om je nek staan glunderen van trots? Of ga je liever voor individuele prestaties? In Nederland zijn met name tennis, paardrijden, zwemmen en atletiek favoriet. Of je nu voor de prijzen gaat of niet, kies een vereniging waar jij je thuis en welkom bij voelt.