i2D
Image default
Gezondheid

De functie van phase change materials

Wanneer een ruimte gekoeld moet blijven of verwarmd moet blijven dan wordt er vaak een speciale stof gebruikt om energieverbruik te minimaliseren. Dit noemen we ook wel phase change materials. Deze materialen verminderen het energieverbruik doordat warmte kan worden opgeslagen wanneer er een overvloed van is. Andersom kan het ook weer warmte afstoten wanneer er behoefte is aan warmte. Maar hoe werkt dit eigenlijk precies? En wanneer worden de materialen gebruikt? Daar willen wij je in deze blog meer over vertellen, zodat je meer te weten komt over hoe je in een ruimte koeling of verwarming je energieverbruik kunt verminderen. Een vermindering van energieverbruik is in de tegenwoordige tijd namelijk niet te missen met de stijgende energieprijzen!

Wanneer worden phase change materials gebruikt?

Zoals we in de intro hebben verteld worden phase change materials toegepast in ruimtekoelingen of ruimteverwarmingen. Om een ruimte koel te kunnen houden zonder deze materialen zou er een constante koeling moeten plaatsvinden en dat verbruikt ongelofelijk veel energie. Andersom, als een ruimte verwarmd moet blijven, dan zou er een constante verwarming moeten plaatsvinden. Ook dit vergt veel energie. Als je geen gebruik maakt van materialen die de warmte vast kunnen houden of af kunnen geven, dan lopen de energieprijzen dus nogal hoog op. Bovendien is het meer dan ooit belangrijk om je energieverbruik tot een minimum te houden, aangezien de prijzen ervan steeds hoger worden. Phase change materials worden daarom steeds vaker toegepast in dit soort ruimtes en worden vaak verwerkt in bouwmaterialen zoals beton en gips.

De werking

Je vraagt je nu waarschijnlijk af hoe die phase change materials precies werken. Nou, ze werken als volgt. Het zijn speciale stoffen die een hoge smeltwarmte hebben. Dit houdt in dat de stoffen veel warmte op kunnen nemen zonder dat de stof zelf in temperatuur stijgt. De warmte wordt dus door de stof opgenomen, waardoor de warmte later weer kan afgeven. Het klinkt misschien een beetje lastig, maar de stoffen zorgen er dus voor dat er warmte wordt opgenomen in een ruimte wanneer er overvloed van warmte is. Zodra de ruimte te koel wordt kunnen de stoffen weer warmte afgeven waardoor de temperatuur constant blijft. Hierdoor hoeft er dus niet constant energie te worden gebruikt om de ruimte koud of warm te houden, omdat de warmte door de phase change materials wordt vastgehouden voor later gebruik.

Goed onderzoek en in gesprek gaan

Wanneer je zelf van plan bent om te investeren in phase change materials van Coolpack om je energieverbruik te verminderen, dan is het verstandig om goed onderzoek te doen en je te laten informeren. Heb dus duidelijk voor jezelf op welke temperatuur de ruimte gehouden moet worden en waar je de ruimte voor gebruikt. Er zijn namelijk verschillende toepassingen van phase change materials mogelijk. Daarnaast is het altijd een goed idee om in gesprek te gaan met het bedrijf wat de materialen verzorgt, zodat je verzekerd bent van de beste service en van het beste resultaat. Goed onderzoek doen is het halve werk!