i2D
Image default
Mobiliteit

De belangrijkste criteria voor de beste fietslanden

 In deze blog zul je de belangrijkste criteria lezen die er worden gebruikt om de beste fietslanden te bepalen. De 5 beste criteria die helpen bij het maken van de keuze welke fietsland het beste, het veiligst en het fietsvriendelijkst is. Blijf verder lezen om erachter te komen op basis waarvan deze landenselectie wordt gemaakt.  

  1. Door hoeveel mensen er dagelijks gebruik van de fiets wordt gemaakt. Een land kan niet fietsvriendelijk zijn als de inwoners amper een fiets gebruiken of niet eens een fiets hebben. De overheid zal het aanleggen van fietspaden dan als geen prioriteit zien. 

  2. Het verkeersveiligheid, dan wordt er gekeken naar de aantallen dagelijkse fietsers en fietsongelukken met een dodelijke afloop. Hierdoor wordt er gekeken naar de veiligheid van de wegen in dit land voor de fietsers.

  3. Het fietstoerisme, er wordt uiteraard ook gekeken naar hoeveel mensen er op hoeveel mensen er op fietsvakantie gaan naar dit land. Het is namelijk een lonende investering om een netwerk van bewegwijzerde fietsroutes voor het toerisme en voor algemeen gebruik aan te leggen. 

  4. Fietsindustrie, uiteindelijk wordt er ook gekeken naar de fietsindustrie en in welke landen er wordt geïnvesteerd in technische innovatie, milieudoelstellingen voor groener vervoerd, productie van fietsonderdelen en fietsaccessoires. Al deze gegevens worden verzameld door een vereniging van fietsverenigingen uit alle Europese landen genaamd Conebi. 

  5. Fiets Participatie, er wordt ook landelijk gekeken naar de fiets participatie. Hier wordt dan gekeken naar alle organisaties die zich inzetten voor fietsers en die kijken en luisteren naar het belang van de fietsers in een land.  

Deze vijf criteria worden gebruikt om de ECF fietsbarometer samen te stellen om te resulteren in de meest fietsvriendelijke landen van Europa. De beste fietsland wordt daarom niet gekozen om de mooiste fietspaden van het land of door de lage prijzen van fietsen in een land. De selectie is een strikte analyse die zich focust op de belangen van de fietser.