i2D
Image default
Energie

Zonnecollectoren

Zonnecollectoren zijn een duurzame en milieuvriendlelijke manier om energie te produceren en kunnen helpen bij het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Maar wat zijn onnecollectoren en hoe werken ze? In deze blog bespreken we wat zonnecollectoren zijn en hoe ze werken.

 

Wat zijn zonnecollectoren?

Zonnecollectoren zijn apparaten die zonne-energie opvangen en omzetten in bruikbare energie. Ze worden gebruikt voor het verwarmen van water en het opwekken van elektriciteit. Er zijn verschillende soorten zonnecollectoren, waaronder vlakke-plaat-zonnecollectoren, vacuümbuis-zonnecollectoren en geconcentreerde-zonnecollectoren. Ze kunnen worden gebruikt om jouw zonneboiler compleet te maken.

 

Vlakke-plaat-zonnecollectoren zijn de meest voorkomende vorm van zonnecollectoren en bestaan uit een vlakke plaat die bedekt is met zonnecellen. Vacuümbuis-zonnecollectoren zijn vergelijkbaar met vlakke-plaat-zonnecollectoren, maar hebben in plaats van een vlakke plaat een reeks glazen buizen die zonne-energie opvangen. Geconcentreerde-zonnecollectoren zijn ontworpen om zonlicht te concentreren op een klein oppervlak om hoge temperaturen te bereiken.

 

Hoe werken zonnecollectoren?

De collectoren werken door zonlicht op te vangen en te gebruiken om water of lucht te verwarmen. In vlakke-plaat-zonnecollectoren wordt het zonlicht opgevangen door zonnecellen die op een vlakke plaat zijn gemonteerd. De zonnecellen zetten het zonlicht om in elektriciteit, die kan worden opgeslagen in een batterij of direct aan het elektriciteitsnet kan worden geleverd.

 

In vacuümbuis-zonnecollectoren wordt het zonlicht opgevangen door een reeks glazen buizen die in vacuüm zijn verpakt om warmteverlies te voorkomen. Het zonlicht verwarmt een vloeistof in de buizen, die vervolgens wordt gebruikt om water of lucht te verwarmen.

 

Geconcentreerde-zonnecollectoren werken door zonlicht te concentreren op een klein oppervlak om hoge temperaturen te bereiken. Dit wordt bereikt door het gebruik van lenzen of spiegels om het zonlicht te concentreren op een centraal punt, waar een vloeistof wordt verwarmd en gebruikt om stoom te produceren die turbines aandrijft om elektriciteit op te wekken.

 

 

https://www.zizon.nl/zonneboiler-shop/zonnecollectoren/