i2D
Image default
Aanbiedingen

Zo installeer je vloerverwarming

Vloerverwarming is een soort verwarming die in de vloer zit. Vanaf de cv-ketel of warmtepomp wordt warm water door buizen onder de vloer gepompt om de woning te verwarmen. Let hier op als je vloerverwarming overweegt:

Voordelen van vloerverwarming

Het water wat door de buizen van de vloerverwarming stroomt is minder warm dan het water wat door een traditionele verwarming stroomt. Het water kan minder warm zijn omdat vloerverwarming de gehele ruimte constant verwarmt. Hierdoor liggen de stookkosten lager en is de warmte beter verdeeld. Ook voelt een warme vloer prettig aan je voeten en houd je zonder radiatoren meer ruimte in je woning over. 

Installeren

Om vloerverwarming te installeren moet de vloer eerst voorbereid worden. In bestaande bouw wordt dit gedaan door de huidige vloer sleuven te maken, dit heet infrezen. Als dit niet mogelijk is, kan er een noppenplaat worden neergelegd. Deze plaat heeft een speciaal profiel waar je de verwarmingsbuizen in kunt drukken. Hierdoor krijg je wel een iets hogere vloer, maar beter geïsoleerde vloer. In de meeste gevallen wordt echter een zwevende dekvloer geplaatst. Op de bestaande vloer leg je een laag isolatiefolie, hierop leg je matten. Aan de vloerverwarmingsmatten bevestig je de vloerverwarmingsbuizen door middel van snelstroppers of tyraps. Hier leg je dan een cementdekvloer overheen. Deze zwevende vloer voorkomt trillingen en scheuren in de vloer.

Welke vloer leg je op de vloerverwarming?

  • Steen en beton
    Dit is de beste combinatie met vloerverwarming. De warmte wordt namelijk het beste in deze materialen opgenomen en vastgehouden. De dikte van de vloer heeft geen invloed op de temperatuur, maar wel op hoe snel de warmte door de vloer komt.

  • Pvc
    De laatste jaren hebben de ontwikkelingen grote stappen gemaakt en er zijn nu vele stijlen van pvc-vloeren beschikbaar. Er is geen speciale ondervloer nodig en het is een betaalbare keuze. Omdat een pvc-vloer relatief dun is, zal de ruimte snel opwarmen.

  • Vinyl
    Niet elke vinyl vloer kan worden gecombineerd met een vloerverwarming, let hier dus goed op! Kies een thermische weerstand van maximaal 0,15 vierkante meter K/W. Bij een hogere weerstand kunnen er lelijke vlekken ontstaan. Laat je dus goed informeren als je een vinyl vloer met vloerverwarming wilt combineren! Net als pvc-vloeren is vinyl ook een goedkope optie en laat vinyl warmte goed door. Kijk op https://www.beboparket.nl/ om te zien welke vinyl vloer in jouw huis past.

  • Tapijt
    Ook als je voor tapijt kiest, moet je goed opletten dat het tapijt een bepaalde thermische weerstand heeft. Voor tapijt geld een maximale weerstand van 0,17 vierkante meter K/W. Je kunt het beste een tapijt kiezen die zonder ondervloer kan worden geplaatst, dit zorgt ervoor dat de warmte beter wordt doorgegeven.

Laminaat

Moderne varianten van laminaat kun je combineren met vloerverwarming. Er zijn wel een aantal voorwaarden: Het laminaat mag niet te dik zijn en er is een speciale ondervloer nodig. Er zijn tegenwoordig ook speciale laminaatvloeren voor vloerverwarming, zo weet je zeker dat je de juiste kiest!

https://www.beboparket.nl/