i2D
Image default
Woning en Tuin

Welke afmeting huisnummer kiezen?

Een van de meest gestelde vragen als het huisnummers betreft is: ‘hoe groot moet mijn huisnummer zijn?’. Natuurlijk is de keuze afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren en bestaat er geen goed of fout. Zodoende is het antwoord dus niet exact te formuleren. Het is in ieder geval belangrijk dat een huisnummer aan zijn functionele eigenschappen kan voldoen: uw woning moet goed vindbaar zijn. Toch zijn er enkele aanvullende zaken om rekening mee te houden. Dat bespreken we in deze blog.

Huisnummer afmetingen

Huisnummers zijn er in allerlei verschillende groottes en afmetingen. Over het algemeen genomen beginnen de kleinste huisnummer bij een hoogte van 75mm (zogeheten deurnummers), gevolgd door 100mm, 120mm of 150mm. In Nederland zijn de meeste huisnummers gemaakt van RVS en 15cm groot (goed geschikt voor standaard rijtjeshuis). Bij diverse online winkels zijn ook grotere maten beschikbaar. Zelfs in maten oplopend tot 50 cm of nóg groter.

1. De afstand van de weg tot uw woning

Het is belangrijk dat uw huisnummer goed zichtbaar is. Daar heeft onze eerste tip dus betrekking op. Om de ideale huisnummergrootte te bepalen, moet u een goed beeld hebben van de afstand waarop uw nummer bekeken zal worden. In Nederland zijn huisnummers van 15 centimeter over het algemeen prima, zeker voor rijtjeshuizen. Wanneer u woont in een appartementencomplex zou u een kleinere maat kunnen kiezen. Woont u in een vrijstaand huis of een boerderij? Dan zal u over het algemeen een grotere maat huisnummer nodig hebben om vanaf de straat een goede zichtbaarheid te hebben. U kunt altijd even een aantal formaten natekenen (of uitprinten) en deze op uw gevel testen. Dit geeft u een goed idee wat u kunt verwachten.

2. Houdt u van opvallend?

Huisnummers zijn functioneel, maar kunnen natuurlijk ook een bepaalde woonstijl onderstrepen. Als u niet bang bent om een ​​statement te maken, kunt u een bovengemiddeld groot huisnummer kiezen. Hier speelt dus uw persoonlijke voorkeur een belangrijke rol. Zorg er wel voor dat het in evenwicht is met de overige elementen op uw gevel.

3. Is uw straat of gevel verlicht?

Is uw straat of woning slecht verlicht? Dan zal uw huisnummer ’s avonds wat lastiger te zien zijn. In dat geval zou u kunnen kiezen voor een grotere maat huisnummer. Of voor een strakke wandlamp. Er is ook nog een slim alternatief op de markt verkrijgbaar, namelijk het met LED verlichtte huisnummer. Deze zijn er in verschillende maten en soorten. Het licht is veelal te bedienen met een schakelaar of werkt via een sensor. Zo is uw huisnummer ook ’s avonds goed zichtbaar.

4. Denk na over de inrichting van uw gevel

Natuurlijk is het ook belangrijk om rekening te houden met de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van uw gevel. Zeker wanneer u het nummer direct naast uw voordeur wilt bevestigen, kan het zijn dat de beschikbare ruimte relatief klein is. Idealiter bevindt uw huisnummer zich niet direct op de uiterste rand van de muur (bijvoorbeeld bij een smalle gevelstrook direct naast de voordeur). Dit kan namelijk erg druk en slordig ogen. Kies dan liever een wat kleinere maat huisnummer en hou een kleine marge gevel over.