i2D
Image default
Aanbiedingen

Welk 1 persoons dekbedovertrek past bij mij of mijn kind?

Een dekbedovertrek is in wezen een stoffen zak voor een dekbed. Het werkt bijna precies zoals een kussensloop een kussen bedekt. Het enige verschil: Een 1 persoons dekbedovertrek wordt meestal gesloten met knopen, ritsen of bandjes.

Opzoek naar de beste 1 persoons dekbedovertrek? Slaapwijsheid heeft hieronder de beste tips op een rijtje gezet. 

 

Waar op te letten bij het kopen van een 1 persoons dekbedovertrek? 

 

Een 1 persoons dekbedovertrek heeft twee functies: Ten eerste beschermt deze de dekbedden tegen stof, zweet en vuil (dit is belangrijk, want donzen dekbedden mogen slechts om de één tot drie jaar worden gewassen). En ten tweede, als een van de grootste visuele elementen in de slaapkamer, dient ze deze als een belangrijk anker voor de algehele stijl van de kamer – en, gelukkig, een die gemakkelijk te veranderen is als je toe bent aan een nieuwe look.

 

Hoe maakt u uw bed op?

Gebruikt u een bovenlaken? Als u uw bed “euro style” opmaakt, zonder een bovenlaken tussen de slapers en het 1 persoons dekbedovertrek, zult u het 1 persoons dekbedovertrekken waarschijnlijk vaker moeten reinigen dan mensen die met een bovenlaken slapen.

 

Verwisselt u uw 1 persoons dekbedovertrek elk seizoen?

Als u uw 1 persoons dekbedovertrek verwisselt wanneer de temperatuur verandert, kunt u flexibeler zijn in de materialen die u kiest. Zo zal een fluwelen of flanellen dekbed heerlijk knus zijn in de winter, maar te warm voor de zomer. Katoen of een katoenmix daarentegen is het hele jaar door comfortabel (en zorgt ervoor dat het dons in het dekbed zelf kan ademen, wat een groot pluspunt is).

 

Hoeveel moeite wil je doen voor het onderhoud en hoe groot is je wasmachine?

Bij de keuze van uw 1 persoons dekbedovertrek zal een belangrijke factor zijn hoe u het beddengoed zult gebruiken en verzorgen. Kijk op het etiket of het in de machine gewassen kan worden of dat het alleen chemisch gereinigd mag worden.

 

Als het in de machine gewassen kan worden, kijk dan of uw wasmachine en droger groot genoeg zijn om uw 1 persoons dekbedovertrek in te wassen. Zo niet, dan moet u het naar een wasserette brengen om te wassen. Dat kan betekenen dat stoffen die alleen chemisch kunnen worden gereinigd, voor u in feite niet meer moeite kosten dan een gemakkelijk te wassen stof (hoewel de reiniging meer kan kosten).

 

Dekbedovertrekken zijn vrij eenvoudig. De belangrijkste onderlinge verschillen zijn:

 

 • Materiaal: 1 persoons dekbedovertrekken zijn er in vele stoffen, van katoen en flanel tot zijde en fluweel.

 • Sluiting: Typische sluitingen voor 1 persoons dekbedovertrekken zijn knopen, bandjes en/of ritsen.

 • Reinigingsmethode: Afhankelijk van de stof en de constructie van de dekbedden, zijn de reinigings opties machinewas en chemisch reinigen.

 • Maat: Een 1 persoons dekbedovertrek moet dezelfde maat hebben als uw dekbed. Bij een dekbedovertrek in de maat 1 persoons hoort bijvoorbeeld een dekbedovertrek in de maat single. 

 

Opzoek naar een kinderdekbed, of een dekbedovertrek van 140×200? 

 

Het kopen van een dekbedovertek van 140×200 en togwaardes

 

Uitleg over de Tog-waarden

Wat is een Tog?

Tog is de mate waarin het dekbed warmte vasthoudt. Het is in wezen een maatstaf voor hoe warm het u ’s nachts zal houden.

 

De tog-waarde van een dekbed varieert van tog 1 tot tog 15. Hoe hoger de tog, hoe beter de warmte wordt vastgehouden, wat betekent dat u het een stuk warmer zult hebben als u voor een hogere waarde kiest. De meest voorkomende tog in Europa is tog 10,5 en dit soort dekbed wordt vaak het hele jaar door gebruikt. Anderen gebruiken hun tog afhankelijk van een aantal andere factoren, zoals het seizoen, de grootte van het bed en de leeftijd van de persoon die het bed gebruikt.

Uitleg dekbed tog maten

Er zijn verschillende maten dekbedden verkrijgbaar, die allemaal een andere mate van warmte bieden. 1 – 4,5 tog is uitstekend voor warmere dagen, vooral in de zomer. 7 – 10,5 tog is het beste voor de tussenseizoenen, zoals de herfst en de lente. 12 – 15 tog is geschikt voor de koudere winternachten. U kunt ook kiezen voor een dekbed voor alle seizoenen als u wat flexibiliteit wilt.

 

Hoewel sommige mensen meerdere dekbedden met verschillende tog-waarden hebben, kopen veel mensen een tog 10,5 dekbed en gebruiken dat het hele jaar door. Een tog 10.5 dekbed wordt vaak beschouwd als een allrounder die tijdens elk seizoen kan worden gebruikt.

 

Dekbed tog maten voor verschillende leeftijden

De tog-waarde die je krijgt is ook een beetje afhankelijk van de leeftijd van de persoon die in het bed slaapt. Als een volwassene het dekbedovertrek van 140×200 gebruikt, is de tog-waarde meer het resultaat van persoonlijke keuze, terwijl voor kinderen de opties minder subjectief zijn.

 

Jonge kinderen hebben een lage tog-waarde nodig. Omdat jonge kinderen meestal kleiner zijn, kunnen ze gemakkelijk overweldigd worden door de afmetingen van een dik dekbed, met oververhitting tot gevolg. Als u een dekbed voor een kind koopt, moet u streven naar een waarde van minder dan 10,5.

 

Voor peuters en baby’s is een tog-waarde van 4 aan te raden. Heel jonge kinderen hebben moeite om hun eigen lichaamstemperatuur te regelen en het kan gevaarlijk zijn om ze in een dekbed met een hoge tog-waarde te laten slapen. Omdat kinderen van deze leeftijd in een kinderbedje slapen, zal het bedje meer warmte vasthouden omdat het zo klein is, waardoor er minder warmte in het dekbed hoeft te worden vastgehouden.

 

Welk dekbedovertrek van 140×200 moet ik nemen?

Wij raden u aan het formaat dekbed te kiezen dat past bij de grootte van uw bed. Als u bijvoorbeeld een tweepersoonsbed heeft, past een tweepersoonsdekbed het beste. Als u een bed deelt, wilt u misschien een groter dekbed, zodat er genoeg is voor iedereen. Als u een tweepersoonsbed heeft, kiest u in dit geval een kingsize dekbed voor die extra hoeveelheid dekbed.

Het onderhoud van uw dekbed

Als je je dekbed verzorgt, slaap je elke nacht weer heerlijk. Wij raden u aan om uw dekbed elke 6-12 maanden te wassen. Kijk altijd op het wasetiket op het dekbed voor duidelijkheid over wastemperaturen en of het in de droogtrommel mag. Vanwege de afmetingen van sommige dekbedden is het makkelijker om deze bij uw plaatselijke wasserette te wassen. Hun was- en droogmachines met een grote capaciteit zullen uw dekbed met gemak kunnen wassen. Om te voorkomen dat de vulling samenklontert of kapot gaat, moet u ervoor zorgen dat uw dekbed helemaal droog is voordat u het weer gebruikt.

 

Het kiezen van een dekbedovertrek van 140×200 voor je kind

Kinderen houden natuurlijk van een vrolijk dekbed. Een dekbedovertrek van 140×200 met vrolijke kleuren, een superheld of een regenboog pony helpt je kind om zich veilig te voelen in zijn of haar bed. Het is belangrijk dat er hierbij geluisterd wordt naar de wensen van je zoon of dochter. 

 

Het mooi houden van een dekbedovertrek van 140×200

Zorg dat je de wasvoorschriften van het dekbed goed leest en je hier aan houdt. Lees ook de reviews van verschillende producten om ervoor te zorgen dat je een dekbedovertrek van 140×200 koopt van hoge kwaliteit. Op deze manier investeer je in een dekbedovertrek voor je kind dat mooi blijft, en niet al na een enkele keer wassen verbleekt. 

Opzoek naar een dekbedovertrek van 120×150 voor jouw peuter? Lees hieronder verder. 

Het kiezen van een dekbedovertrek van 120×150 (peuterdekbedovertrek) 

 

De dag van een peuter zit vol avontuur. Vanaf het moment dat ze wakker worden, zijn ze voortdurend in de weer. Een dagelijkse bedtijdroutine en een ideale slaapomgeving kunnen helpen om de chaos te kalmeren en ervoor te zorgen dat ze de aanbevolen 11-14 uur slaap krijgen, inclusief dutjes. Als je je kind helpt om gemakkelijk in te slapen en in slaap te blijven, krijg jij ook de slaap die je nodig hebt om wakker te worden en je meer als jezelf te voelen!

 

De slaapkamer van je peuter zo inrichten dat hij ’s nachts lang en ongestoord kan slapen

Heb je wel eens wanhopig gegoogeld op ‘waarom mijn peuter niet wil slapen’? Je bent niet de enige. Google de term en je vindt eindeloos advies over hoe je je peuter kunt helpen slapen, van het vermijden van bepaald voedsel tot het belang van een bedtijdroutine. Steeds vaker wordt erkend dat een vaste routine kinderen helpt om makkelijker in slaap te vallen en ’s nachts minder vaak wakker te worden.

 

Wat een goede bedtijdroutine is voor kinderen van 2 tot 8 jaar? In tegenstelling tot wat een peuter je zou vertellen, behoort TV kijken of chocolade eten voor het slapengaan daar niet toe! De studie, die door 59 deskundigen is goedgekeurd, biedt ouders die gerustgesteld willen worden een welkome leidraad, en is zeker beter dan het doorbladeren van eindeloze webpagina’s met tegenstrijdige adviezen voor ouders.

De zes belangrijkste gebieden zijn:

 

 • Tanden poetsen voor het slapen gaan

 • Consistente tijd voor het naar bed gaan

 • Boeken lezen voor het slapen gaan

 • Geen eten/drinken voor het slapen gaan

 • Het gebruik van elektronische apparaten voor het slapen gaan vermijden

 • Kalmerende activiteiten met het kind voor het slapen gaan, waaronder badderen, douchen en praten.

 

Het creëren van een slaapvriendelijke slaapkamer kan uw peuter ook helpen beter te slapen, net zoals het creëren van de perfecte slaapkamerheiligdom u helpt ook beter te slapen. Een aangename kamertemperatuur en slaapmiddelen voor peuters, zoals nachtlampjes, knuffels, witte ruis en verduisteringsgordijnen, kunnen ook zorgen voor een gelukkiger bedtijd. Kleintjes kunnen ook baat hebben bij zacht, knuffelig anti-allergie beddengoed dat nachtelijke allergieën voorkomt die een piepende ademhaling of niezen kunnen veroorzaken en de slaap verstoren. Zorg ervoor dat je peuter gek is op zijn of haar dekbedovertrek van 120×150. 

 

Het beste dekbedovertrek van 120×150 voor peuters

Het creëren van een veilig, comfortabel bed is net zo belangrijk als een regelmatige bedtijdroutine. Is het dekbedovertrek van 120×150 licht? Is het kussen te hard of te zacht? Een wollen pyjama en laagjes beddengoed zijn verleidelijk in de koudere maanden, maar te warm of te koud zijn kan de slaap verstoren. Kleding en beddengoed voor babybedjes moeten altijd geschikt zijn voor de kamertemperatuur, hoe warm of koud het buiten ook is.

 

Als uw kind de peuterleeftijd bereikt, kunt u investeren in een hoogwaardig dekbedovertrek van 120×150 in plaats van een peuterslaapzak – zo kan het kind het dekbed uittrekken of een been uitstrekken als het te warm wordt. Bij het kiezen van een dekbed moet je ook rekening houden met het gewicht, het materiaal en de wasbaarheid. Samen kunnen deze een goede nachtrust maken of breken.

 

 • Gewicht: een lichtgewicht dekbed van 4 tog is te verkiezen boven iets zwaarders voor een peuter, tenzij de slaapkamer uitzonderlijk koud is

 • Materiaal: een anti-allergie dekbed voor kinderbedden dat zacht en luchtig blijft, kan de ophoping van huisstofmijt, schimmels en bacteriën actief voorkomen en een gezondere nachtrust bevorderen.

 • Wasbaarheid: buikloopjes en ongelukjes komen vaak voor bij peuters, dus wees lief voor jezelf en kies een dekbed dat gemakkelijk op 40 graden gewassen kan worden (zelfs om 2 uur ’s nachts!).