i2D
Image default
Bedrijven

Tips aanschaffen kachelpijp rookkanaal

Tips bij aanschaf rookkanaal

Het kopen van een rookkanaal – kachelpijp doe je niet dagelijks. Sterker nog, veel mensen geven liever hun geld uit aan leukere dingen dan een rookkanaal.

Toch is het raadzaam om bij aankoop van een rookkanaal kachelpijp te letten op een aantal punten. Helemaal door de opkomst van internetverkoop, kan het voor de consument onoverzichtelijk worden. Toch zijn er op het internet een aantal goede verkooppunten van rookkanalen en kachelpijpen te vinden waaronder Warmteshop.

Om er zeker van te zijn dat je te maken hebt met kwalitatief personeel en materiaal, is het raadzaam te letten op een aantal punten.

EG – verklaring

Check altijd of er een EG-certificaat, ofwel EG-verklaring, aanwezig is. Dit certificaat verschaft informatie over het rookkanaal of de kachelpijp. Dit dient in het Nederlands bij de aankoop te zitten en het is verplicht. Bewaar dit certificaat overigens goed, want in geval van calamiteiten zal de verzekeraar dit aan je vragen. Indien je dit certificaat niet kunt tonen aan de verzekeraar, zal de verzekeraar niets uitkeren.

T600

Een rookkanaal moet altijd een temperatuurklasse hebben van T600. Dit is verplicht gesteld in het bouwbesluit en is terug te vinden in de NEN 6062. Controleer overigens goed dat T600 op het product ook daadwerkelijk terecht is voor het desbetreffende product. Je kunt dit ook controleren aan de hand van de wanddikte. De wanddikte van een rookkanaal met T600 heeft een wanddikte van minimaal 0,5 millimeter. Een lagere wanddikte is, althans op dit moment, niet mogelijk. 

Rookkanaal met keramisch deken

Ga op zoek naar een rookkanaal met keramisch deken. Een keramisch deken is bestand tegen een maximale temperatuur van 1300 graden Celsius. Er zijn ook rookkanalen op de markt met steenwol. Steenwol, dat dient als isolatie, krimpt na verloop van tijd. Hierdoor raakt het rookkanaal steeds minder geïsoleerd wat een negatief effect heeft op de thermische druk (TDH).

Overigens ligt het smeltpunt van steenwol veel lager dan een keramisch deken. In geval van een schoorsteenbrand in een rookkanaal met steenwol, ben je verplicht het rookkanaal te vervangen. Een rookkanaal kachelpijp kan een schoorsteenbrand nooit overleven.

Let bij aankoop van een rookkanaal altijd op de eerder genoemde tips. Hierdoor sta je niet plotseling voor onvoorziene situaties.

https://warmteshop.eu/product-categorie/rookkanaal-kachelpijp/