i2D
Image default
Gezondheid

Hoe weet je of je haar whey of vegan proteïne nodig heeft?

Wanneer natuurlijk haar droog is, denkt men vaak dat het een tekort aan vocht heeft. Om de droogheid tegen te gaan kunnen vocht inbrengende behandelingen of hydraterende conditioners worden gebruikt? En kun je beter vegan of whey protein voor je haar kopen? In veel gevallen kan het een gebrek aan vocht zijn, maar als je vochtinbrengende haarbehandelingen hebt geprobeerd en je haar is nog steeds droog, kan het komen door een eiwittekort. Haar bestaat voornamelijk uit ketens van aminozuren en eiwitten die keratine worden genoemd.

Keratine

Door chemische behandelingen, overstyling, trekken van beschermende stijlen, overmatige hitte en omgevingsstressoren (vervuiling, vuil, opbouw) kan keratine teveel gebruikt en vermoeid raken. Wanneer keratines opgebrand zijn, zullen gaten in het haar leiden tot beschadigd haar, breuk en droogheid.

Bottom line: voor gezonde lokken zijn twee dingen nodig, vocht en proteïne voor het haar. Sommige producten leveren uitsluitend vocht, terwijl andere proteïne bieden. Weten wat je natuurlijke haar nodig heeft – een proteïnebehandeling of een vochtbehandeling – is van het grootste belang voor gezond ogende en levendige krullen en krullen. Ontdek hieronder de 411 over het verschil tussen vocht en proteïne, hoe je kunt zien wanneer je haar proteïne nodig heeft, en alle voordelen en manieren waarop proteïne het haar positief beïnvloedt.

Wat doen aminozuren en proteïne voor je haar?

Voor het geval je een snelle opfrisser nodig hebt: aminozuren zijn organische verbindingen die samen proteïne vormen. Dit zijn de bouwstenen van je haar, verantwoordelijk voor de sterkte en structuur van je krullen en bochten. Als deze aminozuren in het gedrang komen, kan het eiwit in het haar veranderen, wat leidt tot broos en breekbaar natuurlijk haar.

Als je merkt dat je haar draderig, slap of plakkerig is geworden, zou je een tekort aan proteïnen kunnen hebben. Gelukkig zijn er tal van geweldige haarproteïne behandelingen, en zowel natuurlijke haarproducten als haarproteïnebehandelingen in het algemeen stimuleren de voedingsstoffen en proteïnen in het haar om de natuurlijke haarstrengen te helpen herstellen en versterken. Met eiwitrijke strengen zal je haar zijn meest optimale staat behouden.

Hoe weet ik of ik vocht of proteïne nodig heb?

Bepalen of je haar vocht of eiwit nodig heeft is het verschil tussen goed haar en een gezonde hoofdhuid, en beschadigd, droog haar. Niet om te wetenschappelijk te worden, maar het eiwit en het vocht verschillen op atomair niveau. Elke streng wordt vastgehouden door een disulfidebinding. Eiwitten versterken deze bindingen, waardoor het haar sterker wordt en minder kans heeft op haarbeschadiging. Vocht hydrateert de bindingen en beïnvloedt het uiterlijk en het gevoel van je haar.

Tekort aan proteine?

Dus hoe weet je of je vocht of proteïne nodig hebt? De eenvoudigste manier is om een natte of droge haarlok te nemen en die voorzichtig uit te rekken. Als het nauwelijks uitrekt en knapt, heb je meer vocht nodig en misschien te veel proteïne. Ook als je je haar borstelt en er vallen strengen uit, heb je proteïne nodig. Evenzo, als je lokken droog aanvoelen, heb je waarschijnlijk een tekort aan proteine?

Broos haar verbeteren

Vocht is nodig om de broosheid van je haar weg te nemen en de elasticiteit te vergroten om haarschade te helpen voorkomen. Vochtbehandelingen hydrateren en herstellen de zachtheid en gladheid terug in het haar. Als je haar ruw aanvoelt en je te veel gebruik hebt gemaakt van relaxers, highlights of warmte-instrumenten, heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met vochtverlies. Hier zie je droge, gemakkelijk verwarde, zwakke krullen en spiralen.

Uitgedroogd haar 

Gebrek aan glans en onvermogen om warmte vast te houden is ook een rood vlaggetje en een teken van uitgedroogd haar. Ontwikkel voor vochtarm haar een regelmatige haarverzorgingsroutine (tweemaal per week een pre-shampoo conditioner of eenmaal per week een conditioner) om vocht in de haarschacht te brengen. Dit zal helpen met veerkracht en kracht.

Wanneer je eiwit nodig hebt

Je hebt eiwit in het haar nodig als je haar poreus is, slap, weinig elastisch, aan het verharen is, of onlangs gekleurd is geweest. Hoog poreuze lokken hebben scheuren en gaten in het haar, waardoor de cortex (buitenste laag) wordt blootgesteld aan omgevingsstressoren. Helaas zorgt dit ervoor dat het haar sneller dan normaal vocht opneemt en weer afgeeft, met als gevolg verwarde en pluizige lokken. Om de gaten en scheuren te dichten heb je een haarproteïnebehandeling nodig om je strengen te versterken.

Slap en draderig haar

Als je merkt dat je haar slap en draderig is, zonder veerkracht, zou je een proteïnetekort kunnen hebben. Door je eiwitinname te verhogen, verhoog je de elasticiteit en creëer je steviger, voller haar dat gemakkelijker te stylen is voor je haarverzorgingsroutine. Bovendien veranderen haarkleur- en chemische steil behandelingen de bindingen van het haar, wat leidt tot breuk. De chemicaliën in deze processen verhogen de pH van het haar en doen de haarschubben omhoog komen.

Als de haarschubben omhoog staan, wordt de cortex van het haar meer blootgesteld en is deze gevoeliger voor proteïne en vochtverlies van het haar. Haarkleur kan ook de textuur van je haar veranderen. Als je je haar graag kleurt, zorg er dan voor dat je een natuurlijke haarproteïnebehandeling krijgt voorafgaand aan het kleuren om ervoor te zorgen dat de strengen sterk blijven tijdens het chemische proces.

Hoe weet ik of mijn haar overladen is met proteïne?

Teveel van het goede kan in het geval van proteïne voor het haar juist slecht zijn. Te veel proteïne zal het haar beroven van de elasticiteit die nodig is om het haar te manipuleren zonder breuk te veroorzaken.

Als je niet tevreden bent met de staat van je haar, kun je misschien gemoedsrust krijgen door er natuurlijke haarproteïnebehandelingen of haarhydratatiemiddelen aan toe te voegen. Maar als je meer producten op je toch al zwakke haar legt, verzwaart het en wordt het nog kwetsbaarder: Kan te veel proteïne je haar doen uitvallen? Niet per se, maar na verloop van tijd kan een overdaad aan proteïnen leiden tot dunner wordend haar met doorschijnende punten.

Als je last hebt van eiwit overbelasting is dat gelukkig maar tijdelijk en verdwijnt het zodra het product helemaal is uitgewassen.

Hoe vaak moet ik een eiwit behandeling gebruiken?

Hoe gezonder je schubbenlaag en cortex zijn, hoe beter je haar bestand is tegen dagelijkse styling, hitte en omgevingsstress. Eiwitbehandelingen zijn een geweldige manier om hiervoor te zorgen en het haar sterker te maken.

Whey protein of vegan proteine poeder kopen

 Of je whey protein of vegan proteine poeder koopt, dat maakt niet uit. Je kunt het beste een proteine poeder kopen op Vitamines.com, omdat deze online vitamine winkel het grootste assortiment heeft en als beste supplementen winkel bekend staat. Dan weet je altijd dat je een goede keus maakt en bovendien zijn proteine poeders op Vitamines.com goedkoper dan elders.