i2D
Image default
Gezondheid

Fabels en feiten over de e-sigaret

Er wordt in de media veel aandacht besteed aan de e smoker, ook wel bekend als de e-sigaret. Verschillende dingen worden gezegd en geschreven over de werking en gebruik van de e-sigaret. Maar wat is nu waar en wat niet?
Wij zetten enkele fabels en feiten voor jou op een rijtje.

1. Een e-sigaret is schadelijker dan een gewone sigaret

Voor een roker is een sigaret met tabak schadelijker dan een e-sigaret. Door het verdampen van damp in plaats van tabak komen er minder schadelijke stoffen vrij. Een tabakssigaret bevat nog meer giftige stoffen dan alleen nicotine, denk aan koolmonoxide en teer. Voor kinderen/jongeren en niet-rokers is het niet verstandig om te beginnen met de 

e-sigaret. Nicotine is een verslavende stof en dit kan gevolgen hebben voor de hersenen wanneer je als kind nog in de groei bent.

2. Het passief meedampen van een e-sigaret is schadelijk voor de gezondheid

Passief meedampen betekent dat je zelf niet rookt, maar de damp inademt in je omgeving. Uit een artikel op Dampersgids blijkt: “Nieuw RIVM-onderzoek maakte duidelijk dat er geen enkele gevaarlijke stof waarop getest kon worden boven de gestelde veiligheidsnormen van de World Health Organization (WHO) uitkwam.”(z.d.).

De damp verdwijnt sneller dan tabaksrook.

3. Er is een grote kans dat de e-sigaret ontploft 

De e-sigaret kan zelf niet ontploffen, maar alleen de batterij. Als de batterij ontploft, dan komt het vrijwel door verkeerd gebruik. Lees altijd de bijgevoegde handleiding door en volg de veiligheidsregels. Als je de originele batterijen gebruikt en deze oplaadt, vervoert en opruimt zoals voorgeschreven is de kans heel klein dat er iets gebeurt.
Gebruik e-sigaretten, e-liquids en batterijen van bekende en betrouwbare merken. Dit geldt ook voor een originele oplader die aan de aanbevolen beschrijving voldoet.

4. Door de e-sigaret leer je niet te stoppen met roken

Voor rokers die al meerdere malen hebben geprobeerd om te stoppen kunnen overstappen naar de e-sigaret. 

Velen zien het als een tussenstap om echt helemaal stoppen. Met een e-sigaret kan je de hoeveelheid van nicotine afbouwen. Er zit niet standaard nicotine in zo’n sigaret. Dat hangt af van je keuze qua e-liquid. Gebruik je wel nicotine, dan kan je de hoeveelheid nicotine langzaam afbouwen. Op deze manier krijg je minder lichamelijke ontwenningsverschijnselen.

Conclusie

Het doel is om te laten zien dat je niet altijd alles moet geloven wat iedereen zegt over de ea-sigaret. We hebben enkele feiten en fabels op tafel gelegd en tevens ontkracht en bevestigd. Hopelijk brengt dit minder onzekerheden met zich mee over het gebruik ervan.