i2D
Image default
Energie

Energielabel nodig

Tegenwoordig is duurzaamheid en het klimaat een onderwerp waar veel over gesproken wordt. De overheid wil dat mensen bewust worden van hun voetafdruk bij de opwarming van de aarde en alle andere negatieve impacten die horen bij de achteruitgaande kwaliteit van het klimaat. Een energielabel is een belangrijk onderdeel van de verduurzaming van onze samenleving. Wat een energielabel is en waarom je het energielabel nodig hebt? Dat vertellen we je in dit blog. 

 

Wat is een energielabel? 
 

Een energielabel is een overzicht dat de energiezuinigheid van huizen en gebouwen laat zien. Het label loopt van A tot G, waarbij A een energiezuinig huis/bedrijf is en G een niet-energiezuinig huis/bedrijf is. Het label wordt gecreëerd op basis van verschillende factoren zoals: isolatie, verwarming, ventilatie en de aanwezigheid van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en een warmtepomp. Een slecht energielabel is niet alleen slecht voor het milieu, maar kost ook veel geld. Mensen worden daardoor ook gestimuleerd: ze willen minder geld betalen.  

 

Waarom heb ik een energielabel nodig en hoe verbeter ik mijn energielabel? 

Tegenwoordig verplicht de overheid huishouden en gebouwen om in het bezit te zijn van een energielabel. Bijvoorbeeld, omdat het vele voordelen heeft, zoals:  

 

  • De financiering van energiebesparing kan worden geoptimaliseerd 

  • Het energielabel geeft inzicht in je energierekening 

  • Met een goed energielabel stijgt het huis/gebouw in waarde 

  • Je krijgt inzicht in wat er nog kan worden verbeterd en een verbeterplan maken 

  • Je kan zien of/wanneer je huis klaar is om te wonen zonder aardgas 

  • Het geeft uitgebreide informatie over je huis 

 

Een beter energielabel zorgt ook voor een lagere energierekening en daarom is het voor veel huishoudens een motivatie om voor een beter energielabel te gaan. Maar, hoe zorg je voor een beter energielabel? Een paar voorbeelden zijn: dubbelglas, zuinige verwarmingsinstallaties, het plaatsen van zonnepanelen en een zuinige cv-ketel. 

 

https://www.energielabelbureau.nl/