i2D
Image default
Gezondheid

De voordelen van stoppen met roken

Stoppen met roken heeft veel voordelen. Uw gezondheid begint vrijwel meteen te verbeteren en u vermindert het risico dat u veel ziekten krijgt. U heeft geen last meer van uw omgeving met uw meeroken en u bespaart ook geld.

Als u de beslissing hebt genomen om te stoppen, bent u op de goede weg! Maar zelfs als u stopt met geneesmiddelen of nicotinevervangende producten (NRT) gebruikt, kunnen de hunkeringen nog steeds de kop opsteken wanneer u ze het minst verwacht.

​​Voordelen van stoppen met roken

Roken is een schadelijke gewoonte die kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties en de dood. Wanneer een persoon stopt met roken, zal het lichaam op natuurlijke wijze beginnen te genezen en na verloop van tijd de vitaliteit van een niet-roker terugwinnen.

Sommige effecten, zoals een verlaagde bloeddruk, zijn vrijwel onmiddellijk merkbaar. Andere effecten, zoals het risico op longkanker, hartziekten en longaandoeningen, hebben jaren nodig om terug te vallen tot het niveau van een niet-roker.

Elk jaar niet roken vermindert echter de risico’s en verbetert de algemene gezondheid, waardoor stoppen met roken een uitstekende keuze is voor iedereen die met deze gewoonte is begonnen.

Wat is de beste manier om te stoppen met roken?

Er is geen beste manier om te stoppen met roken. Iedereen heeft verschillende rookpatronen, gewoonten, verslavingsniveaus en voorkeuren. Wat het beste werkt voor de ene persoon kan weinig effect hebben op iemand anders. Daarom bieden de beste programma’s om te stoppen met roken meerdere bewezen methodes aan, niet slechts één.

Zo ziet een behandelprogramma eruit wanneer je gaat stoppen met roken:

  • Een individueel behandelplan. Een gecertificeerde tabaksspecialist stelt vast hoe afhankelijk je bent van nicotine, hoe klaar je bent om te stoppen en aan welke methode je de voorkeur geeft. De specialist zal een behandelplan ontwikkelen dat speciaal voor u is ontworpen om u de beste kans te geven om succesvol te stoppen.

  • Gebruik van een combinatie van geneesmiddelen en gedragstherapie. Uw behandelplan omvat de nieuwste geneesmiddelen voor de behandeling van tabaksgebruik, zoals bupropion, varenicline, en/of nicotinevervangende therapieën (bijv. nicotinekauwgom of de patch). Gedragstherapieën omvatten lichaamsbeweging, leesmateriaal en individuele of groepstherapie.

  • Follow-up. De tabakbehandelingsspecialist volgt uw vorderingen op, geeft tips en viert uw successen. 

Strategie om te stoppen met roken:

  • Voorbereiden: Je hebt wat tijd nodig voordat je stopt – 14 tot 30 dagen is meestal optimaal – om je geest en lichaam voor te bereiden op succes.

  • Stop: Antikrampmiddelen en/of nicotinevervangende therapie zullen uw drang om te roken verminderen. Er zijn middelen beschikbaar om u te helpen op uw weg naar een rookvrij leven.

  • Voorkomen van terugval: Ontwikkel het vermogen om situaties te herkennen die ertoe kunnen leiden dat u terugvalt en leer nieuwe vaardigheden om terugval te voorkomen.

Omgaan met stress: Zoek alternatieven voor het grijpen naar tabak om met stress om te gaan. Tabak verhoogt in feite de stress op uw lichaam – het verhoogt de hartslag, bloeddruk en vernauwt de bloedvaten, waardoor uw hart, nieren en andere vitale organen harder moeten werken. Stop met roken, voordat je eraan onderdoor gaat.

https://www.ikstopermee.nl/