i2D
Image default
Zakelijk

De gevaren van elektriciteit

Misschien is het je weleens opgevallen dat je een elektrische auto niet aan hoort komen. Precies daarin schuilt het gevaar. Als je oversteekt zonder te kijken, kan het gebeuren dat de bestuurder van een elektrische auto plotsklaps op de rem moet drukken om een ongeluk te voorkomen. Elektriciteit hoor je niet. Voor je het weet loop je gevaar. Ben je je bewust van de risico’s van het werken met elektriciteit? Lees verder om te weten te komen wat de gevaren van elektriciteit zijn.

Elektrisering

Op een directe manier in contact komen met elektriciteit, kan leiden van elektrisering. In de volksmond wordt dit ook wel elektrocutie genoemd, maar daarover spreek je eigenlijk alleen als de hoeveelheid elektriciteit dodelijk is. Meestal blijft het bij een pijnlijke schok, maar leuk is anders. Elektrisering komt vaak voor en is een rechtstreeks gevolg van onzorgvuldig werken met stroom. Tijdens een VOP cursus word je opgeleid tot voldoende onderricht persoon. Je leert dan op een veilige manier met elektriciteit te werken. De cursus kun je bij NEN volgen. Als je werkzaamheden uitvoert aan elektrische installaties, doe je er goed aan je te verdiepen in wat deze cursus te bieden heeft.

Wat gebeurt er met je lichaam bij elektrisering

Elektrisering is geen pretje. Het kan namelijk leiden tot brandwonden. Al vanaf 50 volt is een schok te voelen voor een mens. In je lichaam zit veel zout. Het menselijk lichaam is dan ook een uitstekende stroomgeleider. De brandwonden kunnen ook intern zijn. Daarmee zijn alle mogelijke gevolgen voor je lichaam echter nog niet besproken. Zo kun je last krijgen van een hartfibrillatie of problemen krijgen met je ademhaling. Soms leidt elektrisering zelfs tot een hartstilstand. Zo zie je maar dat de gevolgen enorm kunnen zijn.

Veilig werken met elektrische apparaten

Als je werkt met elektrische apparaten, doe je er goed aan dit op een zorgvuldige manier te doen. Mag jij jezelf al een voldoende onderricht persoon noemen? Voor je het weet verbrand je je. Als je elke dag opnieuw met elektriciteit werkt, gaat dit op den duur op de automatische piloot. Dit leidt helaas maar al te vaak tot slordigheden die nare gevolgen hebben. Als de stroom uitvalt, is het onverstandig om de lamp te gaan vervangen. Straks werkt het stroom weer terwijl je bezig bent met het vervangen van de lamp. Zo zie je maar dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Elektrische defecten leiden helaas maar al te vaak tot ongevallen en zelfs branden. Elektriciteitscabines kunnen ontploffen ten gevolge van een kortsluiting. De volgende keer dat je met elektriciteit werkt, kun je dus maar beter voorzichtig zijn.