i2D
Image default
Electronica en Computers

Coderen

Coderen gaat relatief simpel en eenvoudig door gebruik te maken van barcodes/streepjescodes. Dit codeersysteem is in 1952 ontworpen als vervanger van de ponskaart en is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks gebruik. Op bijna elk product wat we kopen zit tegenwoordig een streepjescode, maar deze wordt ook op andere manieren toegepast. Daarover later meer eerst een korte geschiedenis en wat specifieke informatie over de streepjescode.

De streepjescode is in 1952 als eerste opgedoken in onze wereld. Hij is bedacht door Norman Woodland en Bernard Silver die naarstig op zoek waren naar een eenvoudige codering die ontworpen was om de oude, robuuste en omslachtige ponskaart te vervangen. Het systeem werd al snel populair in de Verenigde staten en het duurde ook niet lang voordat de rest van de wereld het nut van het systeem inzag.

Barcodes zijn te vinden in veel verschillende vormen en maten:

 • Lineaire code, dit is een code die in 1 dimensie wordt gelezen, in deze categorie zijn weer 3 subcategorieën te onderscheiden.
  • Continue vs discrete codes
  • Codes met 2 breedtes vs codes met meerdere breedtes
  • Gestapelde codes
 • Tweedimensionale streepjescode meestal een vierkante pixelachtige afbeelding
  • GR-codes
  • Azteccode
  • Data Matrix

Zoals eerder vermeld worden streepjescodes niet alleen in winkels toegepast. Zo is het bijvoorbeeld een populair systeem in ziekenhuizen waar testbuisjes, medicijnen en andere relevante gegevens aan patiënten worden gekoppeld. Parkeer automaten bepalen de kosten aan de hand van een streepjescode die de inrijtijd bepaald. Boeken in de bibliotheek zijn te vinden aan de hand van een streepjescode, ook als men een boek besluit te lenen wordt deze code gescand om vervolgens alles gemakkelijk aan te kunnen passen in het systeem. Vliegvelden verwerken hun bagage door streepjescodes zodat de juiste koffer bij het juiste vliegtuig terecht komt.

Wilt u zelf een barcode printen, dan kan dat heel makkelijk met een printsysteem. Dit kan bijvoorbeeld een etikettenprinter of een verpakkingsprinter zijn. Bij verse producten gebeurt het verpakken vaak pas op locatie.

http://www.kba-metronic.com/nl/

Gerelateerde artikelen

Welke drone past het best bij jou?

DJI Mavic 2 Pro kopen?

MacBook Pro: de koning onder de laptops