i2D
Image default
Hobby en vrije tijd

Bloeiend verhaal

Mondjesmaat gaat de zon steeds vaker schijnen, daarom besloot ik afgelopen weekend eens een kijkje te gaan nemen in mijn achtertuin. Geweldig natuurlijk dat dat weer kan, maar het was te merken dat de winter mild was geweest. Het lapje grond wat grenst aan mijn achtergevel was ooit een paradijs, maar is door de milde winter veranderd in een kleine wildernis. Het was voor mij dus de hoogste tijd om de mouwen op te stropen en dus aan de slag te gaan. Maar toen stuitte ik nog op een ander probleem, mijn tuingereedschap was nodig aan vervanging toe. Hoog tijd dus om eens uit te zoeken waar ik op moet letten.

Een type gereedschap wat niet mag ontbreken in de schuur is natuurlijk de grasmaaiers. Aan het begin van de 18e eeuw begon men de gewoonte te ontwikkelen om grasvelden kort en strak te houden. Toen der tijd was dit een erg arbeidsintensief klusje, waarbij meer dan 50 man per park in dienst waren om met een zeis de velden strak te houden. De behoefte voor gladde velden groeide door de introductie van sporten zoals cricket, tennis en voetbal. Men was bang dat er te weinig mensen op de wereld waren om alle velden goed bij te kunnen houden en men vond dan ook de handmaaier uit. Dit type is tegenwoordig nog steeds te verkrijgen in de winkels, daarnaast zijn er voor meer gemak ook varianten die niet op menselijke spierkracht, maar op benzine of elektriciteit werken.

Vaak wordt een bonte verzameling van struiken die gebruikt worden als erfafscheiding een heg genoemd. Deze struiken groeien altijd stug door en dienen dus goed bij gesnoeid te worden. Hiervoor is een speciaal apparaat ontwikkeld, namelijk de heggenschaar. Voor een strakke en dichtbegroeide haag is het handig om een of meerdere touwtjes te spannen. Verder is het belangrijk dat er schuin gesnoeid wordt (onder dikker dan boven) dit bevordert de dichtheid van de heg. In het voorjaar kan het best gesnoeid worden al verschilt dit per struik. Als deze adviezen worden opgevolgd staat er gegarandeerd een strakke en volle heg in de tuin!

http://www.fuxtec.nl/