i2D
Image default
Rechten

Belangrijkste juridische situaties om een advocaat in te huren

Uiteraard zijn er een hoop momenten dat je een advocaat nodig kan hebben, maar soms zit er toch even wat meer druk op bepaalde zaken. Mocht je zelf in zo’n situatie zitten, is het wel handig om dit te weten en daarom vind je hieronder een korte lijst met situaties waar advocaten een cruciale rol in kunnen spelen. 

Migratierecht

Een immigratie advocaat kan personen die immigratieproblemen hebben, helpen. Hierbij kun je vooral denken aan visumaanvragen of deportatie zaken. Je kunt je wel voorstellen dat dit allemaal erg snel kan gaan en dan heb je iemand nodig die hier zo zorgvuldig mee om kan gaan. Je kunt enorm profiteren van de diensten van een gespecialiseerde immigratieadvocaat. De behoefte aan juridische bijstand kan natuurlijk erg verschillen van de persoonlijke omstandigheden, maar migratie is in Nederland toch een groot onderwerp. 

Arbeidsrecht 

Werknemers die te maken hebben met op een onrechtmatige manier ontslagen worden of last hebben discriminatie op de werkplek, kunnen een advocaat nodig hebben om hun rechten zo goed mogelijk te beschermen. Ook bij een conflict is het soms verstandiger om er een derde partij bij te halen. De advocaat kijkt er toch op een andere manier naar dan de mensen in het conflict. Je wilt natuurlijk niet dat er iets uit de hand loopt en dit kun je zo goed voorkomen. 

Familierechtelijke zaken

Onder familiaire zaken vallen vooral echtscheidingen en voogdij geschillen. Ook adoptieprocessen zijn zeer belangrijk. Al deze onderwerpen moeten met speciale zorg behandeld worden, want het heeft vaak met kinderen te maken. Zo valt een alimentatiekwestie ook onder familiaire zaken. Hier wordt dan meestal ook gekeken naar de rechten van beide partijen. In zulke zaken wordt in de meeste gevallen alles eerlijk verdeeld. 

Letselschadezaken

Iets waar je ook snel achteraan moet gaan, is letselschade. Slachtoffers van ongevallen of wellicht andere vormen van letsel kunnen een advocaat inschakelen om schadevergoeding te eisen van de verantwoordelijke partij. Vaak krijg je dan ook nog eens te maken met allerlei verzekeringen en daardoor kan het een lang proces worden. Je kunt er daarom niet snel genoeg werk van maken, want je verdient het om die schadevergoeding in de meeste gevallen te krijgen.